Robotok harcolnak Bécsben

Jövő szombaton, március 11-én harmadszor rendezik meg Bécsben a RobotChallenge-t, Ausztria legnagyobb robotversenyét. A saját építésű, autonóm és mobil robotok számára meghirdetett viadalon mintegy ötven német, szlovák, svájci, brit és osztrák versenyző lesz a rendezvénynek otthont adó Siemens Forum vendége.

A robotok öt versenyszámban mérik össze tudásukat, melyek között szerepel akadályfutás, szlalom és mini szumó is. A párhuzamos szlalomban a gépesített atlétáknak egy fehér felületre festett kacskaringós fekete vonalon kell versenytársukat lehagyva végighaladniuk. A nehezített szlalomnál már különböző kisebb akadályokat is le kell küzdeniük, például alagutat vagy szaggatott vonalat. A mini szumó során – akárcsak az igazi szumó birkózásnál – a két robot páros küzdelmének célja, hogy kiszorítsák egymást a küzdőtérről. A versenyszámok királya mégis a "puck collect", azaz koronggyűjtés, amely során a versenyzőknek adott színű korongokat kell összeszedniük a pályáról.

A RobotChallenge-t az Innoc.at, az Innovatív Számítástechnikai Tudományok Osztrák Társasága, a Szövetségi Számítástechnikai Központ valamint a Pozsonyi Műszaki Egyetem támogatja. A rendezvény célja, hogy kedvet csináljon a fiatal számítástechnikai tehetségeknek az innovatív technológiákhoz, a kutatáshoz. A versenyt a legújabb robottechnológiákról és az automatizálás jövőjéről szóló szimpózium zárja, amelyen részt vesz többek között Robert John az angliai De Montfort Egyetemről, valamint az Osztrák Mesterséges Intelligencia Kutatóintézet, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem és az ipari automatizálással foglalkozó nemzetközi vállalalat, a Festo képviselője is.

Az ingyenesen meglátogatható robotversenyről bővebb információ a rendezvény honlapján, a www.robotchallenge.at címen található.

Azóta történt

Előzmények