Hirdetés

Robothüllők kémkednek Ugandában

A BBC One és egy svájci egyetem robotika tanszéke krokodilt és szalamandrát küldött a vadonba, hogy jobban megismerjék a természetet.

A BBC One műsorán adják a Spy in the Wild című természetfilm sorozatot, aminek készítői úgy döntöttek, megpróbálnak még közelebb kerülni a vadonélő állatokhoz, azáltal hogy beépülnek közéjük.

Hirdetés

A rejtett kamerás megoldások helyett a csapat úgy döntött, hogy a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne híres robotika tanszékével együttműködve egy robotszalamandra és egy robotkrokodil segítségével vizsgálják meg az állatokat természetes életkörülményeik között.

A két robothüllő - még ha kicsit darabosan is - a tudósok szerint kiválóan utánozza valódi társait, ehhez 24 mozgatómotorra volt szükség. A csontok alumíniumból és karbonszálból, a robotok bőre pedig vízálló latexből készült. Távirányítással közlekednek, a vevőegységük 500 méterről még érzékeli a jeleket.

A videón megszólaló Kamilo Melo találóan fogalmaz: "tanulmányoztuk a biológiát, hogy információkat gyűjtsünk a robotok megtervezéséhez, amelyeket arra használunk, hogy megértsük a biológiát".

Amellett, hogy a robotok szemébe épített kamerákon keresztül látványos felvételek készülhetnek hüllőperspektívából, további hozadékos előnyökre számít az egyetemi robotika tanszék. Az ugandai forgatás során párás, homokos, saras talajon álltak helyt a robotok, nem egyszer 70 celsius fokig melegedve a latexbőr alatt. A mostoha körülmények tanulságait felhasználva egy nap talán majd katasztrófák helyszínén, például földrengést követően vethetik be a robotokat túlélők után kutatva.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények