2017. október 17., kedd

Gyorskeresés

Egy lépéssel közelebb az élethű robothoz

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Cnet

Megjelenésben egyre tökéletesebbek ezek a gépek: ráadásul már ma is számtalan területen felhasználhatóak.

Habár a humanoid robotok fejlesztése főleg Ázsia technológiailag fejlett országaira jellemző, azért máshol is folynak hasonló projektek. Például a David Hanson által alapított amerikai Hanson Roboticsnál, akik a texasi Austinban rendezett SXSW kiállításon és konferencián mutatták be legújabb fejlesztésüket, a Sophia névre hallgató robotot.

Hirdetés

Az élethű robotok tervezésével világhírűvé vált Hanson most egy olyan robotot vitt a kiállításra, mely minden eddiginél sikeresebben utánozza az embert: továbbfejlesztett mimika, döbbenetes látványt nyújtó szem, illetve tökéletesített szoftver biztosítja, hogy a szemlélő mindenképp megrázónak találja az élményt.

Sophia 62 arc-, illetve nyaki gesztust képes használni, az élethűséget pedig egy speciális szilikon, a Frubber biztosítja. A gépbe egy saját fejlesztésű szoftvert telepítettek (Character Engine AI), mely a személyiség illúzióját hivatott felkelteni. A mesterséges „személyiség” külső megjelenéséhez Audrey Hepburn, valamint Hanson feleségének vonásait használták fel.

A Hanson Robotics – csakúgy, mint egyébként az ázsiai fejlesztők – jelenlegi céljuknak azt tartják, hogy olyan gépeket fejlesszenek, amelyek már a gyakorlatban is felhasználhatóak: kórházakban, az oktatásban, illetve ügyfélszolgálati munkahelyeken.

Azóta történt

  • Robotok veszik át a te munkádat is

    Fel kell készülni, egyre több területen váltják gépek az emberi munkaerőt. A folyamat markánsabbnak és gyorsabbnak ígérkezik, mint az ipari forradalom volt.

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.