Robbanó festékpatronnal a táskatolvajok ellen

Malajzia kemény hely, robogóval fosztogatják a járókelők értéktárgyait a bűnözők. Egy helyi cég különös ötlettel védené a potenciális áldozatokat.

Hirdetés

Malajziában különösen sok a zsebtolvaj, tavaly januárban csak Kuala Lumpurban 365 esetet regisztráltak a hatóságok. A főváros mellett a többi településen is komoly gondokat okoznak a táskalopások, melyeket gyakran robogóval vagy kismotorral követnek el. Az áldozatok védtelenek, kapaszkodhatnak ugyan, de a videók tanulsága szerint ez nem igazán hatja meg a tolvajokat. Hajtanak tovább, maguk mögött húzva őket.

Egy maláj sportruházati cég, az Ash Be Nimble megelégelte a problémát, egy olyan kiegészítőt dob a piacra, ami a Handbag Dyetonator nevet kapta. Az ötnapos készenléti időt ígérő kütyübe SIM kártyát kell tenni, ha pedig baj van, SMS-ben lehet aktiválni a védelmi rendszert. Ez egyrészt festékpatront robbant a bűnöző arcába, másrészt alkalmas arra, hogy GPS segítségével követhető legyen a mozgás.

A Dyetonator nem tökéletes, a tolvaj leszakíthatja a táskáról, vagy az értéktárgyak kiválogatása után ki is dobhatja. Ha a táskában volt a telefon is, egy kissé problémás lehet az aktiválás. Míg a védelem valamennyit segít, bizonyosan lesznek érdeklődők, és talán már egy agresszív kampány is elriaszt néhány kevésbé elszánt bűnözőt.

Előzmények