Bejött a roaming díjainak csökkentése

Hirdetés

A nyáron életbe lépett európai roamingrendelet nyomán az Európai Unió országaiban jelentősen csökkent mind a roaminghívások kezdeményezésének, mind fogadásának kiskereskedelmi ára – közölte ma az Európai Szabályozók Csoportja (ERG). 2007 harmadik negyedévében az előző negyedévihez képest a roaming- (barangoló) hívások indításának átlagos bruttó kiskereskedelmi ára 69 eurócentről 62 eurócentre, a roamingoláskor fogadott hívások átlagos kiskereskedelmi ára pedig 0,34 eurócentről 0,30 eurócentre csökkent. (Az EU-ban a roaminghívások árszabályozása az Európai Bizottság javaslata alapján, az Európai Tanács és a Parlament együttdöntési eljárása nyomán 2007. június 30-án lépett életbe. A döntés szerint a roaminghívások indítása legfeljebb nettó 0,49 eurócentbe, fogadása pedig legfeljebb 0,24 eurócentbe kerülhet.)

Az eredményeket értékelve Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke (aki 2008-ban egyben az ERG elnöki posztját is betölti) elmondta, hogy az árcsökkenés valódi mértéke csak a negyedik negyedévi adatokból lesz igazán látható, hiszen az Eurótarifa nyár végi bevezetése a harmadik negyedévi adatokban még csak részben éreztethette hatását. Az EU-tagállamok mobilszolgáltatóinak az új árakat legkésőbb 2007. szeptember végétől, azaz a harmadik negyedév végétől kellett alkalmazniuk. A legtöbb szolgáltató – így a három magyarországi is – már előbb életbe léptette az új árakat, így azok részben már beépültek a harmadik negyedévi adatokba.

A június 30-án érvényes 246,15 Ft/euró árfolyamon forintra átszámított új árak hatására a magyar fogyasztók már a harmadik negyedév átlagában is 12,69 százalékkal olcsóbban indíthattak és 12,65 százalékkal alacsonyabb áron fogadhattak hívásokat, ha barangoló jellegű telefonálást választottak, míg ezek az átlagok az uniós szinten 10,14, illetve 11,76 százalékkal csökkentek.

A hírközlési piacok szabályozó hatóságainak európai szövetsége vizsgálta a nem szabályozott, adatforgalmi és SMS-díjakat is. Ezekben többnyire szintén jelentős árcsökkenés volt megfigyelhető, de az adatok szerint több európai szolgáltatónál is emelkedtek az SMS-tarifák a vizsgált időszakban.

Pataki Dániel közölte, hogy az ERG 2008-ban a munkaprogramja szerint kiemelten figyeli az SMS- és más adatforgalmi tarifák alakulását, és a Bizottsággal együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a fogyasztók mihamarabb profitáljanak az egységes elektronikus hírközlési piac biztosította előnyökből. Az ERG félévente végez adatgyűjtést, hogy az európai díjak változása pontosan követhető legyen. Ez szolgáltatja majd a lehető legpontosabb adatokat a roaming-rendelet ez év végén esedékes bizottsági felülvizsgálatához.

Azóta történt

Előzmények