Egyre csak romlik a Rivian megítélése

Árakat emeltek, a rájuk zúduló harag miatt visszatáncoltak, most pedig már saját befektetőjük pereli őket.

A Rivian nem titkolt szándéka, hogy megszorongassa a Teslát az elektromos autók piacán, tőzsdére lépése óta pedig bár voltak gondok, a márka még mindig nagyon népszerűnek számított.

Hirdetés

Egy eseménysort követően azonban mostanra eléggé megzuhant a márka megítélése, sőt, saját részvényese perelte be a céget, amiért az képtelen volt informálni a befektetőit, hogy alulárazta a járműveit, ami népszerűtlen áremelésekhez vezetett – amiket aztán nagyon gyorsan visszavontak.

A Rivian a vád szerint megpróbálta eltitkolni, hogy annyira alulárazta az R1S SUV-t és az R1T pickupot, hogy a tőzsdére lépés után nyilvánvalóvá vált, azonnal árakat kell emelni.


[+]

A vád szerint az áremelések miatt a Rivian nem tekinthető megbízható és átlátható cégnek, főleg úgy, hogy az emeléseket az előrendelésekre is kiterjesztette. A 2018-tól beérkezett, több mint 55 ezer előrendelésből sokat el is kezdtek lemondani.

A Rivian ekkor döntött úgy, visszakozik, a lemondott előrendeléseket újra lehet aktiválni a régi árak mellett, és bocsánatot is kért az ügyvezető a sikertelen tűzoltás miatt.

Az autók árait egyébként 67 500 és 70 000 dollárról 79 500 és 84 500 dollárra emelték, majd két nappal később visszakoztak, az ügyvezető szerint a hibás döntés megtörte a Rivianban való bizalmát az előrendelőknek. Később az inflációt is okolták.

A cég árfolyama most tovább zuhan, miután jelezte: 2022-ben a tervezett gyártási kapacitás felét érik el maximum, ellátási gondok miatt.

Előzmények