Kell a ritkaföldfém, de milyen árat fizetünk érte?

Késhet egy malajziai ritkaföldfém ásványokat feldolgozó üzem megnyitása, mivel a kormányzat a hozzá beérkező panaszok nyomán egyelőre vizsgálja, hogy ténylegesen engedélyezzék-e a termelés megindítását. Az üzemre licencengedélyt kiváltó ausztrál cég, a Lynas ma közleményben jelezte, hogy a nyersanyagéhes informatikai gyártók kiszolgálásának lehetséges csúszása komoly anyagi veszteséget okoz mind a cég ügyfeleinek, mind a beszállítóknak – tudósított az ügyről az AP hírügynökség.

Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy milyen súlyos gondokat okoz az IT-iparban a ritkaföldfémek kitermelésében gyakorlatilag egyeduralkodónak számító Kína magatartása, akik az utóbbi években szigorú exportkorlátozásukkal, illetve a termelés visszafogásával csökkentették a kínálatot, így az árak a korábbiak sokszorosára nőttek. Habár a WTO-n keresztül már megkezdődött a nyomásgyakorlás, ám évek telhetnek el addig, míg eredményt érnek el a korlátozás ellenzői.

Ezzel párhuzamosan a kormányok és az iparági szereplők keresik az alternatívákat: egyrészt újra meg akarják nyitni a korábban az olcsó kínai nyersanyag elérhetősége miatt bezárt bányákat, illetve új telepek keresését és feltárását is tervbe vették, illetve már végzik is. Ez utóbbi, a Kínától való függetlenséget biztosító megoldásokkal viszont az a gond, hogy mind a bezárt, mind az új bányák megnyitása és teljes kapacitásra állítása évekig, akár tíz évig is eltarthat, illetve mindezek a munkálatok hatalmas összegeket emésztenek fel.

Hatalmas igények, roppant nyereség kontra leukémia

Ez utóbbi folyamat része a Lynas projektje is, akik kétéves licencengedélyt kaptak a gyár beindítására, mely sok év után az első Kínán kívüli ritkaföldfém-feldolgozó üzem lenne. A megváltozott kormányzati álláspontot azzal indokolják, hogy számtalan panasz érkezett civil szervezetektől és a gyár környékén lakóktól, akik a várható egészségkárosító hatások miatt aggódnak – Malajziában egyébként az utolsó ilyen gyárat 1992-ben zárták be, mivel működése alatt a környékbeli lakosok között megszaporodott a születési rendellenességek és a leukémiás esetek száma.

A Lynas vezetője szerint két héten belül indulhatna a termelés, melyhez a nyersanyagot Ausztráliából szállítanák. A százhektáros területen fekvő üzem komoly befektetést igényelt, két fázisban összesen több mint 800 millió dolláros fejlesztést hajt végre a Lynas, melynek eredményeképp jövőre megdupláznák a gyártókapacitást. Az IT-ipar már betervezte az üzem működését, a cég vezetője szerint az előállított anyagokat tíz évre előre eladták, és az előszerződések be nem tartása komoly anyagi veszteséget jelentene – elsősorban a gyártónak, de azoknak a cégeknek is, akik számítanak a ritkaföldfémekre. A gyár vezetője szerint a jelenlegi világkereslet közel harmadát ki tudnák elégíteni.

A Lynas már korábban engedélyt kapott egy hasonló üzemre az ausztráliai Perthben 2004-ben, ám ezt akkor nem tudták gazdaságosan működtetni. Ezek után Kínában próbálkoztak, de az ottani szigorítások miatt ez a projekt csak terv maradt.

Azóta történt

Előzmények