A Nokia részvényesei jóváhagyták a mobilrészleg eladását

Jóváhagyták a Nokia részvényesei a tegnap Helsinkiben tartott gyűlésen a 148 éve alapított vállalat mobiltelefon-gyártó divíziójának értékesítését, így ha az illetékes felügyeleti szervek is engedélyezik a tranzakciót, már a jövő év elején a Microsoft tulajdonába kerülhet a finnek egyik nemzeti büszkesége.

A szavazás során a szavazati jogok közel 100 százalékát birtokló részvényesek támogatták az üzletet, melynek értelmében a Microsoft 3,79 milliárd euróért megveszi a készülékgyártásért és mobilszolgáltatásokért felelős Devices and Services részleget, és 1,65 milliárd euróért licenceli a Nokia szabadalmainak egy részét. A Microsoft hozzájut az Asha és Lumia márkanevekhez, átveszi a finn vállalat gyárait, továbbá 32 ezer alkalmazottat is, a Nokia márkanevet azonban nem használhatja majdani készülékein, és az üzletnek a HERE térképszolgáltatásért felelős részleg sem része.

A Nokia a jövőben a mobilhálózati eszközök fejlesztésére és értékesítésére fog koncentrálni, de az Alcatel Lucent felvásárlásáról szóló pletykák a Wall Street Journal forrásai szerint alaptalanok, vagy legalábbis mára azok lettek, és az akvizíció lehetősége egyelőre lekerült a napirendről.

Azóta történt

Előzmények