Csúsznak az új BlackBerryk

Nincs jó passzban a kanadai Research in Motion (RIM), a BlackBerry okostelefonok és a PlayBook tablet gyártója: a vállalat nyeresége folyamatosan csökken, problémák vannak a termékekkel, a befektetők csalódottak. A vezetőség tegnap bejelentette, hogy átfogó felülvizsgálatot kezdenek a problémák feltárására, és ennek idejére 1 dollárra csökkentik a vezérigazgatói páros éves fizetését.

Hirdetés

A RIM azt is közölte, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszert futtató készülékek – melyektől azt remélik, hogy sikeresebben veszik majd fel a versenyt az iPhone-nal és a Google Androidját futtató modellekkel – csak 2012 végén kerülnek piacra, 6 hónappal később, mint arra előzetesen számítani lehetett.

Jim Balsillie és Mike Lazaridis, a cég két vezetője egy elemzőknek és befektetőknek tartott konferencián elmondták, hogy „minden követ megmozgatnak” a vállalat problémáinak megoldására irányuló törekvéseik során. A RIM részvényeinek árfolyama az idén egyébként közel 75 százalékkal csökkent, hosszú távon ezen a tendencián is szeretnének változtatni a cég vezetői. A BlackBerry 10-es készülékek csúszásának bejelentésére egyébként rosszul reagált a tőzsde, az árfolyam 7 százalékkal, egészen 14,02 dollárig esett.

Lazaridis elmondta, hogy nagyszabású reklámkampánnyal fogják népszerűsíteni a termékeket, aminek költsége rövid távon kihat majd a nyereségre. Balsillie hozzátette: tudják, hogy eddigi marketingtevékenységük nem érte el a kitűzött célokat. A vezetők a befektetők türelmét és megértését kérték, saját fizetésüket pedig 1 dollárra csökkentették, mely egészen addig így marad, amíg a vállalat szekere vissza nem kerül a régi kerékvágásba.

A RIM ebben a negyedévben egyébként 11-12 millió BlackBerry okostelefont szeretne eladni, ami visszaesés a korábbi negyedév forgalmához képest és alacsonyabb az elemzők által várt számnál. A vezetők ezúttal is hangsúlyozták, hogy minden gyengélkedés ellenére elkötelezettek a táblagépek piaca, illetve a PlayBook mellett.

A RIM a harmadik pénzügyi negyedévét a korábban csökkentett előrejelzésnek megfelelő, nem túl rózsás számokkal zárta. Az árbevétel 6 százalékkal, 5,17 milliárd dollárra, a nyereség pedig az egy évvel korábbi 911 millió dollárról 265 millió dollárra csökkent. Az eredmény meredek zuhanásához hozzájárult a PlayBook tablet kapcsán elkönyvelt 485 millió dolláros költség is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • RIM

Azóta történt

Előzmények