Rendkívül strapabíró optikai médián dolgozik a Microsoft

A Project Silica már létező megoldás, amelyre a cég elsőként az ikonikus, 1978-as Superman filmet írta rá.

Bár az egyre nagyobb adattárolók megjelenésével az adatok, hordozható médiára való archiválása kezd háttérbe szorulni, azért ez még mindig egy nagyon fontos szempont bizonyos piacokon, így sok cég kutatja is a lehetőséget arra vonatkozóan, hogy miképp lehetne a nagyon strapabíró megoldást létrehozni. Merthogy a CD, a DVD, vagy a Blu-ray nem feltétlenül tekinthető annak, ezeknek is van egy tipikus élettartama, ami megfelelő tárolás mellett lehet egy emberöltő, de a felületük nagyon sérülékeny, így kiemelt fontosságú vigyázni rájuk. Az elmúlt években éppen ezért fordult a kutatások figyelme az üveg felé, amely nagyon strapabírónak tűnik, és extrém környezeti körülményeknek is ellenáll. Ugyanakkor ennek is megvannak a maga problémái, főleg a gyárthatóságot tekintve, hiszen ahhoz, hogy reális alternatívák legyenek, fel kell építeni egy olyan gyártási modellt, amelyen belül a szükséges komponensek olcsón előállíthatók.

A Microsoft a saját, üvegalapú adattárolási megoldása a Project Silica néven fut, és ez egy 75 x 75 x 2 mm-es kvarcüveg, amin 75,6 GB-nyi adat tárolható. Az információt lézerrel lehet felvinni, amely háromdimenziós nanoméretű rácsokat és deformációt éget a szerkezetbe, méghozzá különböző mélységekben és szögekben. Ennek visszaolvasásához egy AI algoritmus szükséges, ugyanis a rendszer a polarizált fény által az üvegen ragyogni kezdő képeket és mintákat dekódolja. A hibakorrekciót is lényegében ez biztosítja, vagyis annak ellenére, hogy ez a média is öregedni fog, maga AI képes ezeket szerkezeti változásokat korrigálni, és végeredményben jól beolvasni a tarolt adatokat.

A Project Silica elképesztően strapabíró, ellenáll a forró vízben való főzésnek, a sütőben történő sütésnek, a mikrohullámoknak, a különböző környezeti tényezőknek, például a mágneseknek, vagyis lényegében mindennek, ami reális körülmények között sérülést okozhatna a egy mai hordozható adattárolón.

A Microsoft a koncepció működését azzal bizonyította, hogy az az ikonikus, 1978-as Superman filmet kiírták az egyik médiára, amelyhez természetesen hozzájárult a licencet birtokló Warner Bros. is.

A Project Silica iránt egyébként érdeklődik a Warner Bros., és archiválni is fogják rá a ma még sérülékeny adathordozón tárolt filmjeiket. Valószínűleg a Microsoft több potenciális ügyféllel is tárgyalt már erről a lehetőségről, hiszen egy strapabíró és alapvetően működő, archiválásra való hordozható média számos területen hasznos lehet. Ugyanakkor a konkrét partnerek még nincsenek megnevezve, illetve azt sem tudni, hogy leszorítható-e a gyártási költség annyira, hogy a technológia a végfelhasználói piacra is eljuthasson.

Azóta történt