Rekordot döntött az OpenOffice.org

Erősen kezdett a két hete kiadott OpenOffice.org 3.0: egy hét alatt több mint 3 millió alkalommal töltötték le az ingyenes irodai csomag új verzióját, a legtöbbször – 80 százalékban – Windowsra. A linuxos változat esetében 221 ezernél, a Mac OS X-esnél 320 ezernél, a windowsosnál pedig majdnem 2,5 milliónál állt meg a számláló. A nagy érdeklődés miatt a szerverek időlegesen túl is terhelődtek, és átmenetileg elérhetetlenné váltak.

A csomagot kiadó OpenOffice.org szerint 3 milliónál jóval többen használják a terméket, hiszen például a Linuxok jó részén a disztribútortól töltik le a frissítést a felhasználók, de a szoftver más weboldalakon is elérhető, és ingyenes CD-ROM-okon is terjesztik – elsősorban újságok mellékleteként. A fejlesztők célja, hogy 2010-re elérjék a 40 százalékos piaci részesedést. „Most már ez nem tűnik annyira ambiciózus tervnek, mint négy évvel ezelőtt” – nyilatkozta John McCreesh, az OpenOffice.org marketingfőnöke.

Az OpenOffice.org felhasználói bázisának pontos mérete nem ismert, de valószínűleg a termék ingyenessége ellenére sem túl jelentős. Ez elsősorban a Microsoft agresszív, taktikai árcsökkentéseinek, valamint az inkompatibilitással kapcsolatos félelmeknek köszönhető. Az új, 3-as verzió próbál az utóbbi problémán segíteni, ez ugyanis már képes megnyitni a legújabb Office-formátumú állományokat (docx, xlsx, pptx stb.), de menteni még mindig nem tud ilyen formátumba.

A rivális Microsoft Office-nak – a redmondi cég adatai szerint – több mint 550 millió felhasználója van. Az OpenOffice.org-nak kedvezhet viszont a mostani gazdasági helyzet, mert a költségcsökkentést előtéreb helyező vállalatok elgondolkodhatnak az ingyenes pakk telepítésén.

Azóta történt

Előzmények