Rekordnagyságú bírságra számíthat a Microsoft

Hirdetés

Az uniós tagországok támogatják az Európai Bizottság javaslatát, mely rekordösszegű, 497 millió eurós bírsággal sújtaná a Microsoftot. A szoftvervállalat ügyében az uniós végrehajtó szervezet holnap hozza nyilvánosságra végleges döntését – írja a The Wall Street Journal.

A versenyellenes üzleti praktikák alkalmazásával vádolt Microsoft megalapozatlannak tartja egy ilyen összegű bírság kiszabását és továbbra is megegyezésre törekszik a bizottsággal. Horacio Gutierrez, a szoftveróriás európai jogi képviselője kiemelte, hogy példa nélküli és hibás döntés lenne bírsággal sújtani egy vállalat amerikai üzleti gyakorlatát, amikor annak szabályozását már jóváhagyta az Egyesült Államok kormánya.

A vállalat ugyanakkor kevés esélyt lát arra, hogy a Mario Monti vezette versenyügyi bizottság tagjait rá tudná bírni a hozzájuk eljuttatott megállapodás-tervezet támogatására, miután maga Monti a múlt héten elvetette a javaslatot. A megállapodás-tervezet elfogadását így a végleges – szerdán meghozandó – bizottsági döntés megfellebbezése révén kívánja kijárni a Microsoft.

A bizottság által korábban kiszabott legnagyobb összegű bírság – melyet a gyógyszergyártó Hoffmann-La Roche AG-nak kellett megfizetnie 2001-ben – 462 millió euróra rúgott.

Azóta történt

Előzmények