Rekordévet zárt az Intel

Noha az Intel a mai napig nem tényező az okostelefonok és tabletek mesés ütemben bővülő piacán, úgy tűnik, azért a stagnáló személyi számítógépekbe, notebookokba és szerverekbe épített processzorok forgalmazása sem rossz üzlet. Legalábbis ezt mutatja a kaliforniai chipgyártó tegnap publikált negyedéves és éves jelentése, mely utóbbiban a fő pénzügyi mutatók házi rekordot döntöttek. Mindez annak ellenére történt így, hogy a thaiföldi áradások révén kialakult merevlemezhiány az év végi forgalmat valamelyest visszahúzta – ahogy arra előre figyelmeztetett is a vállalat.

Hirdetés

A negyedik negyedévben az Intel árbevétele 13,9 milliárd dollár volt, 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az adózás utáni eredmény pedig 6 százalékkal, 3,4 milliárd dollárra nőtt. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel 65,5 százalék volt.

Ami az egyes üzletágak teljesítményét illeti: a PC-s részleg forgalma 17 százalékkal, 9 milliárd dollárra, a szerverüzletágé pedig 8 százalékkal, 2,7 milliárd dollárra emelkedett. A leggyorsabban azonban az egyéb – többek között szórakoztatóelektronikai, beágyazott és mobileszközökbe szánt – chipeket fejlesztő divízió árbevétele nőtt: itt az 1,1 milliárd dolláros forgalom 35 százalékkal haladta meg az előző évit. Mindezt úgy, hogy az ide sorolt Atom processzorok és chipkészletek eladásai 57 százalékkal, 167 millió dollárra estek vissza. A McAfee és az Infineontól megvásárolt, mobiltelefonos basebandchipeket fejlesztő részleg összesített árbevétele 1 milliárd dollár volt.

Az év egészének mérlege: 54 milliárd dollár forgalom és 12,9 milliárd dollár adózás utáni nyereség, az előbbi 24, az utóbbi 13 százalékkal több, mint 2010-ben. Nem véletlen, hogy Paul Otellini elnök-vezérigazgató rendkívül elégedett és egyben a közlejövő kilátásait tekintve optimista volt. Mint elmondta: kimagaslóan teljesítettek, 10 milliárd dollárral növelték a forgalmukat egy év alatt, és minden házi rekordot megdöntöttek. „Az ultrabookok, az adatközpontok, a biztonság és az Intel-alapú okostelefonok és tabletek globális növekedési potenciálja nagy lehetőség lesz az idei évre új termékek és technológiák tömegével készülő Intel számára” – fogalmazott.

A vállalat a mostani, első negyedévre 12,3 és 13,3 milliárd dollár közötti árbevételt vár, és úgy számol, hogy a bruttó nyereséghányad 63-63 százalék lesz. Az év egészében a cég körülbelül 12,5 milliárd dollárt költ beruházásra, melyből 10,1 milliárdot kutatás-fejlesztésre fordít.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények