Nyílt forrású Windows XP-klónra gyűjtenek pénzt

A Windows NT ingyenes és nyílt forrású klónjaként ismert ReactOS fejlesztői egy Kickstarter-kampányt indítottak, amelynek keretében arra gyűjtenek pénzt, hogy az alaprendszert a Windows XP szintjére fejleszthessék tovább – írta meg ma a PC Fórum. Ha a kezdeményezést siker koronázná, a Microsoft hamarosan támogatását elveszítő rendszere, illetve annak szerveroldali változata, a Windows Server 2003 is kapna egy nyílt forrású klónt.

A kereskedelmi, terjesztési megoldást az ötletgazdák Thorium Core disztribúciónak nevezték el, és ez a leírás szerint a ReactOS-re építő, nyílt forrású, Windows-kompatibilis, a felhős informatikát megcélzó operációs rendszer.

Thorium

A Thorium Core az ígéretek szerint képes lenne a Windows XP-hez és a Windows Server 2003-hoz készült hardvermeghajtók használatára, illetve az ezekre kifejlesztett alkalmazások futtatására is. Ugyanakkor a fejlesztők szerint a Microsoft eredeti rendszereinél kevesebb erőforrást vesz majd igénybe; és olyan platformokon, valamint felhőalapú, virtualizált környezetekben is használhatóvá válna, ahol az eredeti XP és szerveroldali társa nem futnak.

A vállalkozás beindításához 120 ezer dollárt szeretnének összegyűjteni.

A ReactOS mindeddig egyébként nem mondható sikertörténetnek, fejlesztése meglehetősen vontatottan halad, a legutóbbi, használatra nem ajánlott alfa-verzió tavaly májusban jelent meg.

Azóta történt

Előzmények

  • Egy évvel tovább biztosítja a Windows XP védelmét a Microsoft

    A hosszú és sikeres karriert befutott operációs rendszer támogatását a Microsoft néhány hónap múlva megszünteti, de a rosszindulatú programok elleni védelmet 2015 nyaráig biztosítani fogja.