Rádupláz az Eee PC

A második negyedévben látványosan felgyorsul a tajvani Asustek Computer tavaly útjára indított Eee PC-inek termelési üteme, legalábbis erről igyekezett biztosítani befektetőit a minap a tajvani vállalat. Az olcsó, leginkább internetezésre használható, nem egészen egykilós hordozható számítógépből az év első három hónapjában 700 ezer darab készült, az április elejétől június végéig tartó időszakban azonban csaknem megduplázódik termelés – ígéri a gyártó.

Az ASUS a kis számítógéppel a tavaly nyári Computex kiállításon a másodvonalbeli noteszgépgyártók sorából hirtelen az érdeklődés középpontjába került: bár az Eee PC premierje a várthoz képest több hónapot csúszott, és később kiderült, hogy a Linux-alapú gép valamivel drágább is lesz a vártnál, az addigra már-már hisztérikus érdeklődés révén pillanatokon belül elkapkodták az első szállítmányokat. Bár kezdetben sokan – tévesen – az OLPC projekttel hozták párhuzamba az Eee PC-t, a gép valójában nem az informatikai infrastruktúra és oktatás terén elmaradt fejlődő országok piacára készült, és még csak nem is feltétlenül a gyerekek jelentették az elsődleges célcsoportot: az ASUS célja valójában a márkanév tengerentúli erősítése volt, amit több-kevesebb sikerrel el is ért.


Jonney Shih, Asustek-elnök és az Eee PC: bejött neki

A kereslet pedig részben az újabb, a felhasználó elé kevesebb korlátot állító (nagyobb kijelzővel és nagyobb háttértárral érkező, valamint Windows XP-vel ellátott), ugyanakkor valamivel drágább modellek bemutatása révén továbbra is kitart, így a gyártó a második negyedévben már 1,2-1,3 millió Eee PC előállításával számol, ezzel együtt minden remény megvan rá, hogy az idei gyártási mennyiség eléri az előre prognosztizált ötmilliós darabszámot. A cég noteszgép-üzletága ugyanebben az időszakban 1,3-1,4 millió „hagyományos” notebook szállítását tervezi – a második negyedévben így szinte darabra ugyanannyi Asus notebook kerülhet piacra (nem számolva az Eee PC-kkel), mint év elején.

Időközben az Asustek konkurenciái is felismerték az Intel által csak „netbookoknak” keresztelt számítógépek szegmensében rejlő lehetőségeket, így a vezető számítógépgyártók és a kisebb piaci szereplők szinte kivétel nélkül bejelentették az Eee PC-hez hasonló megoldásaikat. Az ASUS-nak itt leginkább a szintén tajvani székhelyű, Európában rendkívül komoly gyökerekkel rendelkező, ugyanakkor a tengerentúlon egy jelentős gyártó (a Gateway) tavalyi felvásárlásával nagyobb befolyásra szert tett Acertől kell tartania. Ez a cég még be sem jelentette netbookjait, de egyes pletykák szerint jó gyártói kapcsolatai révén még idén kész 6-6,5 millió olcsó gépet piacra dobni.

Az Eee PC-k első generációja, a 701-es típus közben több hónapos késést követően napokon belül befut a hazai piacra is. Az ASUS magyarországi leányvállalata által importált gépek magyar klaviatúrát, magyar nyelvű felhasználói felületet és magyar dokumentációt is kapnak, emellett két év lokális garanciával értékesítik őket. Az öt színben forgalomba kerülő mini notebookból lesz windowsos és linuxos változat is, előbbi 79 900 forintos javasolt fogyasztói áron kerül majd a boltokba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények