Uniós vizsgálat indult a Qualcomm ellen

Az Európai Bizottság (EB) bejelentette, hogy hivatalosan is megindítanak két trösztellenes vizsgálatot a Qualcomm ellen, mivel alapos a gyanú, hogy a gyártó az okostelefonokba és a táblagépekbe készített baseband chipsetek terjesztésekor visszaélésszerű magatartást tanúsított.

Az egyik vizsgálat tárgya, hogy a Qualcomm az uniós trösztellenes szabályokat megszegve vajon visszaélt-e piaci erőfölényével, amikor olyan ajánlatokat tett a potenciális vásárlóknak, mely szerint a kedvezményekért cserébe azt kérték, hogy csak tőlük (vagy szinte csak tőlük) vásároljanak. A másik vizsgálatban azt nézik meg, hogy a Qualcomm alkalmazta-e a tiltott kiszorító árazást (predatory pricing), amikor egy cég önköltségi ár alatt kínálja a termékeit, veszélyeztetve ezzel a piaci versenyt.

Margrethe Vestager, a versenyszabályozásért felelős biztos elmondta, hogy utána kell járni az ügyeknek, mivel a tisztességes verseny az innováció alapfeltétele.

A Qualcomm hivatalos közleményben jelezte, hogy csalódottak a vizsgálatok megindítása miatt, mivel alaptalanoknak találják a vádakat, de készséggel együttműködnek az eljárások során, melyek – hitük szerint – be fogják bizonyítani, hogy a vállalat nem élt vissza erőfölényével, illetve tisztességes versenyt folytatott.

Előzmények

  • Egységes uniós digitális piac – mikor?

    Nagyot mondott az Európai Bizottság. Bízzunk abban, hogy lesz erő, akarat és egyetértés, így megvalósul az elképzelés.

  • (Frissítve) Össztűz a Google-ra

    Az amerikai piacfelügyelettől kiszivárgott dokumentumok sajátos fényt vetnek a trösztellenes vizsgálatra, és valószínűleg Európában is hatással lesznek a folyó eljárásra.