Hatalmas üzlet lett a Qualcomm számára az autóipar

Már 30 milliárd dolláros üzlet a Qualcomm számára az autós üzletág, de 2030-ra 100 milliárd dollárosra hízhat.

A Qualcomm a napokban közölte: autós üzletága már 30 milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát, vagyis bő 10 milliárdot bővült július vége óta.

Ez állítólag az autógyártók és beszállítóik által használt Snapdragon Digital Chassis érdeme, ez vezetéstámogató és önvezetős technológiákat, továbbá infotainment és felhős funkciókat biztosít.

A chipgyártók számára aranybánya, hogy minden autóba egyre több chip és vezetéssegítő funkció kerül, a Qualcomm szerint számukra autónként legalább 200 dollárt hoz ez az ágazat, a magasabb kategóriákban autónként 3000 dollárt is. A cél a felsőbb kategóriára fókuszálás, és az onnan terjeszkedés, majd 2030-ra a Qualcomm ezen ágazata 100 milliárd dolláros üzletté nőné ki magát, a terveik szerint.

Kiterjesztették továbbá együttműködésüket a Mercedes Benz Group AG-vel, amely Snapdragon Cockpitet használ majd 2023-tól az infotainment rendszerekhez. Ezen felül rengeteg kínai ügyfelet nyertek, az együttműködésen állítólag az amerikai és kínai vállalatok is nyernek, egyelőre nem tartanak exportszankcióktól.

A Qualcomm persze nincs rivális nélkül, az NVIDIA épp a múlt héten mutatott újabb autós chipet, ami az önvezetésre, digitális szórakozásra és szolgáltatásokra koncentrál.

Azóta történt

Előzmények