Köszönjük, Mr. Dell, de nem vagyunk hülyék

Szerdán a svájci Davosban tartották a Világgazdasági Fórum megnyitóját, ahol Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök negyvenperces beszédet mondott, melyben számtalan témát érintett: például kifejezte aggályait a dollárral kapcsolatban, illetve új energiaügyi együttműködést javasolt a világ és Oroszország között.

Hirdetés

Miután befejezte, lehetőség nyílott arra, hogy kérdéseket tegyenek fel neki az elhangzottakkal kapcsolatban. Michael Dell, a világ második legnagyobb PC-gyártójának alapítója és vezetője kihasználta az alkalmat, s megkérdezte Putyint, hogy ők vajon hogyan segíthetnének Oroszország IT-infrastruktúrájának fejlesztésében, ám valószínűleg nem arra a válaszra számított, amit végül is megkapott.

Az orosz miniszterelnök határozottan visszautasította a Dell által felajánlott segítséget: „Nekünk nincs szükségünk az önök segítségére. Nem vagyunk nyomorékok. Nem vagyunk szellemi fogyatékosok.” Nem sokkal ez után pedig azt fejtegette, hogy az internetet széles körben használják Oroszországban, kiváló az informatikai oktatásuk, s hogy az orosz tudósok, kutatók nem a „hardverük” miatt elismertek, tekintélyesek, hanem a „szoftverük” miatt: „PC-gyártó céget akármelyik vén bolond alapíthat”.

Az egész beszélgetésből és Putyin beszédéből egyébként kiderül, hogy korántsem zárkózik el az együttműködéstől, sőt, üdvösnek tartaná a nyugatiak oroszországi befektetéseit, ám elvárja, hogy ebben a folyamatban hazáját egyenrangú partnernek tekintsék,  ne pedig egy elmaradott, fejlődő országnak. A pengeváltás oka, hogy Putyin az orosz politikai elit és értelmiség azon hagyományát képviseli, mely nem vágyakozva tekint a nyugati társadalmakra, hanem inkább némileg megvetően kezeli őket, s így igen nehezen viseli el azt a szintén kissé lenéző megfogalmazást és szemléletet, mely Michael Dell kérdését és felvezetését jellemezte.

(Az alábbi videó Dell kérdéseivel kezdődik, Putyin fenti válasza 1 perc után.)

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények