Hirdetés

Nagyot lépett előre a Puli Space

A magyarok hetedik nemzetként csatlakoznak az Astrobotic első Hold-küldetéséhez, egy időkapszula az első hasznos teher.

Az Astrobotic Technology, Inc. és a Puli Space Technologies Kft. a Tel Avivban zajló Google Lunar XPRIZE (GLXP) találkozón jelentette be, hogy aláírták az első magyar hasznos teher Holdra juttatásáról szóló szerződést.

Hirdetés

A Puli egy egyedi időkapszulát küld fel az amerikai GLXP-csapattal kísérőnkre a Memory of Mankind (MoM) on the Moon (Az emberiség emlékezete) projekt keretében, valamint a Puli holdjárójának is foglalt hasznosteher helyet. A magyar csapat ezzel olyan GLXP-csapatok mögé sorakozott fel, mint a japán HAKUTO vagy a chilei AngelicvM, amelyek szintén az Astrobotic Peregrine leszállóegységével jutnak el a Holdra. A Puli részvételével Magyarország hetedik nemzetként csatlakozik az Astrobotic küldetéséhez, amellyel a pittsburghi cég mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a Holdat.

A kapszula olyan táblákból fog állni, amelyekre archív képeket és szövegeket nyomtatnak majd olyan kicsiben, hogy 10-szeres nagyítással olvasható legyen. Egy táblára összesen ötmillió karakter fér rá ekkora kicsinyítésben.

„Az, hogy az Astrobotic-kal mehetünk a Holdra, egy olyan különleges lehetőség, amivel kis csapatunk egy újabb kivételes lépést tehet a magyar tudományos és technológiai teljesítmények útján” – mondta dr. Pacher Tibor, a Puli atyja. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ezen a történelmi misszión, úgy gondolom, hogy ez a lehetőség egy újabb jó példája annak, hogy a magyar mérnökök és tudósok az egész világon megállják a helyüket.”

Azóta történt

Előzmények