2018. december 11., kedd

Gyorskeresés

Profik vizsgálják át a Facebook hazug híreit

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Amennyiben a felhasználók jelzik a közösségi oldal felé, hogy gyanús hírt találtak, külső szakértők nézik át, szükség esetén fel is címkézik.

Rengeteg kritika érte az utóbbi pár hónapban, főleg az amerikai választások idején a Facebookot, hogy hamis hírek terjednek a közösségi hálón, és ezzel különösebben senki sem foglalkozik. Tavaly decemberben a vállalat bejelentette, hogy egy csapat dolgozni kezdett a megoldáson, ami minden bizonnyal címkézéses, harmadik fél megerősítésével fog működni.

Hirdetés

A Poynter nemzetközi nonprofit szervezet kötelékébe tartozó 42 médiavállalattal együttműködve a napokban elindult az új rendszer, ami elsődlegesen a Snopes, a Factcheck.org, az ABC News és a PolitiFact segítségére támaszkodik.

Az új rendszerben a felhasználók bejelentései alapján a független cégek, jórészt a fent említett négy csapat megvizsgálja és ellenőrzi a tényfaktumokat az anyagokban, illetve az ajánlókban és a címekben. Ha szükséges, akkor potenciálisan hazug címkével is ellátják.

Egyelőre Magyarországról még nem elérhető a funkció, ahogy számos más országban is várni kell még. A Facebook szóvivője csak annyit árult el, hogy a cél nem is lehet más, mint minden felhasználó számára megnyitni a a lehetőséget a hazug hírek elleni fellépéshez, ezen dolgoznak, és amilyen gyorsan lehet, a jelenleg még kimaradó országokban is elindítják a szolgáltatást.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.