Ki kell irtani a fájlcserélőket, minden áron!

A kutya ugat, a karaván halad – idézhetnénk a Kádár-kor rossz emlékű mondását, hiszen hiába fejtegeti egy komoly jogi szaktekintély, Lawrence Lessig azt, hogy a szerzői joggal kapcsolatban a szabályozás és piaci magatartás koncepcionális megújítására lenne szükség, az érdekelt gazdasági szereplők túlhatalma a becsontosodott gyakorlat további erőltetését eredményezi.

Jól mutatja ezt, hogy George Bush, az Egyesült Államok elnöke hétfőn aláírta az úgynevezett PRO-IP törvényt, mely a szerzői jogot a korábbiaknál sokkal szigorúbban védi. A napokban már írtunk a törvénytervezetről, mely ellen a civil jogvédő szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF), illetve a Public Knowledge már tiltakoztak – úgy tűnik azonban, a pénz még mindig beszél, a fogyasztók jogai pedig mennek a levesbe.

Az új törvény értelmében létrehoznak egy koordinációs irodát, közvetlenül az elnök felügyelete alá rendelve; az iroda vezetője javaslatokat tesz, hogy hogyan lehet még jobban megvédeni mind hazai, mind nemzetközi szinten a szerzői jogokat – ahogy az angol nyelvű sajtó emlegeti: Bush megteremtette a „copyright cárt”. Érdekes, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium sem elégedett az új szabályokkal: szerintük mindez beavatkozás az illetékességi körükbe, aláássa tekintélyüket.

A törvény elsősorban a kalózkodás és a másolás ellenében jött létre, viszont az ellenzők azt állítják: a PRO-IP Act túl messzire megy, és olyan embereket is büntethet, akik nem szegték meg a törvényt. Az amerikai kiadói szövetségek, a RIAA és az MPAA természetesen üdvözölték a történteket, csakúgy, mint az Amerikai Kereskedelmi Kamara. „A PRO-IP Act törvényerőre emelkedése üzenet minden szellemi tulajdonsértőnek, hogy Amerika mindent kész megtenni innovációi védelmének érdekében” – mondta a Kamara vezetője, Tom Donohue. A Kamara szerint a kalózkodás és a másolás évente 250 milliárd dollártól fosztja meg az Egyesült Államokat. Rick Cotton, az NBC Universal általános tanácsadója szerint a törvény még több eszközt ad a film- és zenegyártók kezébe a szervezett bűnözés elleni harchoz: „Erről szól a történet, nem a tinédzserekről.” Cotton szerint a koordinációs iroda vezetőjét nem nevezik ki Bush hivatali ideje alatt, vagyis január után, az új elnök hivatalba lépése után lehet erre számítani.

A Public Knowledge bizonyítottnak látja, hogy a törvény túl messzire ment, például a tisztességes felhasználás (fair use) egyre zsugorodó feltételeinek tekintetében, a lefoglalás mértékét tekintve pedig különösen ellentétes a joggal. „Képzeljük el, hogy egy számítógép van a házban, amit valaki letöltésre, valaki más pedig otthoni munkára használ. És egyszer csak viszik a gépet” – nyilatkozta a Public Knowledge szóvivője, Art Brodsky. Ő úgy véli, a zene- és filmiparnak már eddig is a rendelkezésére álltak a megfelelő eszközök a kalózok bíróságra citálásához.

Azóta történt

Előzmények