Grammy-díjat kap Steve Jobs

Posztumusz Grammy-díjat kap Steve Jobs – jelentette be tegnap az elismerést 1959 óta évente kiosztó amerikai Hangfelvétel-művészeti és -tudományi Akadémia. Az Apple október elején elhunyt alapítóját a kiemelkedő nem előadói pályafutásért kiosztott Trustees Awardra találták érdemesnek.

Hirdetés

Az indoklás szerint Jobsnak olyan termékeket és technológiákat köszönhet a zeneipar, melyek gyökeresen átalakították a zenefogyasztási, filmnézési és könyvolvasási szokásokat. „A kreatív látnok Jobs innovációi, az iPod és társai, az internetes iTunes áruház forradalmasította az iparágat, a zene terjesztésének és vásárlásának módját” – áll az akadémia közleményében. Az Apple 2002-ben technikai Grammy-díjat vehetett át a zeneipar műszaki fejlődésében vitt szerepe miatt, és a szervezet szerint az olyan új termékeivel, mint amilyen az iPhone és az iPad azóta is úttörő munkát végez.

Az Apple-t 1976-ban két társával egy garázsban megalapító Steve Jobs idén október 5-én hunyt el. A karizmatikus vállalatvezető évek óta küzdött a hasnyálmirigyrák egy ritka válfajával, 56 éves volt.

Jobson kívül Trustees Awardot kap a zenész-zeneszerző Dave Bartholomew és a jazzlemezek ezreinek elkészítésében közreműködő hangmérnök, Rudy Van Gelder is. Korábban az elismerést olyan magyar nagyságok érdemelték ki, mint Solti György és – ugyancsak posztumusz díjként – Bartók Béla.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények