Aktív pornónézéssel adakozhatsz

Az talán nem nagy hír, hogy két stanfordi egyetemista pornóoldalt indított (IJustCame.org), ám az mindenképpen az, hogy milyen marketinggel vezetik be, illetve milyen üzleti modellt találtak ki.

Egycentes élvezés

Hirdetés

A legnagyobbat az az újdonság szól, hogy ígéretük szerint minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó maszturbál a megtekintett videót nézve, a vállalkozás egy centet adományoz jótékony célra – igaz, van némi korlátozás: naponta csak kétszer lehet, és a két orgazmus között el kell telnie 15 percnek.

De hogy tudják ezt ellenőrizni? Sehogy, ezt az alapítók is tudják és bevallják. Ez valójában egy ügyes húzás látogatómérésre és aktivitásserkentésre, ugyanis a dolog úgy működik, hogy a videók alatt található egy gomb („I just came!” – „Elmentem!”), a felhasználó ezzel jelezhet.

A kattintásokat összegzik, és évente fogják átutalni az adományokat, mégpedig három kiválasztott szervezet közül az egyiknek. Szóba jöhet a The Movember Foundation, mely a prosztata- és a hererák kutatásával foglalkozó projekteket finanszíroz, egy, a petefészekrákot kutató alapítvány, illetve egy olyan szervezetnek, mely a szexuális erőszak áldozatait segíti.

Merészek

Az álnevet használó alapítók egy átbulizott éjszaka után találták ki a koncepciót, és már lefuttattak egy egy hónapos próbaüzemet, és állításuk szerint igen rövid idő alatt összejött ezer dollár – vagyis az ennyit érő kattintás.

A küldetésnyilatkozatban – melynek címe (Let’s Make Porn Great Again!) ironikus utalás Donald Trump választási szlogenjére (Make America Great Again!) – egyéb újdonságok is találhatóak, melyek így, együtt is jelzik az új üzleti modellt: az oldalon nincs banneres reklám, felugró ablak, vagy átirányítás; a tartalom túlnyomó része HD minőségű; nincsenek szexista és rasszista tartalmak; teljes az anonimitás.

De hogy ebben az üzleti modellben honnan jönne a bevétel? Az alapítók úgy tervezik, hogy az „Elmentem!” gombra kattintva a felhasználók az esetleges hirdetők logóját és hirdetését látják majd, és úgy vélik, ez a megoldás vonzó lehet a szponzorok számára. Persze az is kérdés, hogy a kiválasztott szervezetek vajon örülnek-e annak, hogy a pornóiparból érkeznek adományok, illetve egyáltalán elfogadják-e.

Azóta történt

Előzmények