Pontosítás a manzárd. cafét illető ügyben

A tegnap este megjelent hír után levelet kaptam a manzárd. café üzemeltetőitől, melyben kifejtik, hogy alaptalanul vádolom őket visszaéléssel, mivel csak az oldal népszerűsítése volt a céljuk, meg sem fordult a fejükben, hogy a hozzájuk beérkezett adatokat esetleg illegális módon használják fel.

A hír szerzőjeként készséggel elhiszem a blogot működtetőknek, hogy ez így is van, s ha egy elhamarkodott feltételezéssel megsértettem őket, ezúton készséggel megkövetem mindkettőjüket.

Ugyanakkor szeretném egy-két dologra felhívni a figyelmüket, mivel úgy vélem, nem mindenben döntöttek szerencsésen, amikor az alábbi promóciós formát választották:

manzard

Egyrészt ezekben a napokban, amikor egymás után érkeznek a hírek a facebookon tapasztalható visszaélésekről (maga az említett hír is erről szólt), melyek egyik jellemző fő csoportja, hogy IKEA-utalványokat kínálnak „beetetésként”, talán nem volt a legjobb választás ilyet felajánlani jutalomként.

Emellett a helyükben elkerültem volna azt, hogy az adott játékban személyes adatokkal kelljen bánniuk, ekkor ugyanis adatkezelővé válnak, akiknek a tevékenységét az adatvédelmi törvény szabályozza. A hozzám eljuttatott levél alapján feltételezem, hogy a szervezők célja valóban csak a sorsolás lebonyolítása és a rajongói tábor növelése, ám ennek van olyan módja is, amikor nem szükséges a valódi neveket elküldetni egy harmadik személlyel, mivel ez is adatkezelés, és a törvény szerint személyes adatot csak az érintett hozzájárulásával lehet kezelni – ez viszont a jelen esetben nehezen ellenőrizhető. Az üzemeltetők egyébként reakciójukban végre ki is jelentették, hogy a hozzájuk érkezett adatokat törlik.

Az adott hírt időközben pontosítottam.

Maga a blog egyébként kiváló, sok sikert kívánok működtetőinek, és elnézést kérek a kellemetlenségekért, melyet a gyanúsítás okozott, ám ehhez az is kellett, hogy a fentiekben taglalt módon hirdették meg akciójukat.

Előzmények