AI által írt szöveg politizált az olasz parlamentben

Egy olasz szenátor meglepte kollégáit, amikor a parlamentben egy AI-chatbot által írt szöveget olvasott fel – ezzel is szemléltetni akarta a közelgő problémákat.

Rengeteg technológiai szakember és a nagy AI-cégek vezetői, fejlesztői is arról beszélnek, hogy az AI nemcsak a társadalom, de konkrétan az emberiség végét jelentheti, ezért mielőbb nagyon szigorú törvényekre és felelős fejlesztésekre van szükség.

Osztja ezen aggodalmakat egy olasz szenátor is, aki a közelgő lehetőségek és veszélyek szemléltetése érdekében meglepte kollégáit, amikor az olasz parlamentben egy AI-chatbot által írt beszédet olvasott fel.

Ezzel szándékosan vitát akart generálni: feltette a kérdést, hogy vajon hányan vagyunk képesek megkülönböztetni a valódi emberi gondolatokat egy mesterséges algoritmus által egymás mögé generált szótengertől?

Marco Lombardo a beszédét az OpenAI GPT-4 chatbotjával íratta. Az emberei néhány óra alatt látták el kellő információval a rendszert, amely aztán azonnal kiadta a beszédet. Lombardót lenyűgözik egyébként az AI-fejlesztések, de ezek alaposabb megértését sürgeti, hogy egyensúly legyen az innováció és a törvények között.

Az EU arra készül, hogy heteken belül előáll egy önkéntes AI-csomaggal, ami a szektor szabályozását célozná.

Azóta történt

Előzmények