Plazmaháború - a Samsung perli a Panasonicot

A Samsung szerint a Panasonic kilenc ízben sértette meg a plazmakijelzőkkel kapcsolatos szabadalmait, ezért tegnap Los Angeles és Pennsylvania körzeti bíróságaihoz fordult jogorvoslatért. A Samsung hosszabb ideje folytatott tárgyalásokat az elmúlt 12 hónapban előfordult kilenc esetről a Panasonic anyavállalatával, a japán Matsushita konszernnel, de ezek végül nem jutottak mindkét fél által elfogadható nyugvópontra, így a dél-koreai gyártó a per mellett döntött.

Hogy miért citálja bíróság elé japán riválisát egy dél-koreai cég épp az Egyesült Államokban, arra a Samsung szóvivője így válaszolt: „azért fordultunk az ottani bíróságokhoz, mert független harmadik félként az Egyesült Államoknál – amely egyébként a digitális tévékészülékek legnagyobb piaca – nem áll fenn a részrehajlás lehetősége, így fair tárgyalásban bízhatunk.”

Mindkét félnek van már tárgyalótermi tapasztalata a plazmakijelzőkkel kapcsolatban. A Samsung 2003-ban a Fujitsut perelte be – majd az vissza 2004 áprilisában –, végül a két cég peren kívüli egyezséget kötött egy keresztlicenc-szerződéssel. A Matsushita egy évvel később, idén áprilisban zárta le hasonló megállapodással szabadalmi témájú jogvitáját az LG-vel, amelyet 2004 nevemberében perelt be.

Azóta történt

Előzmények