Piszkáld a registryt, ha baj van az Explorerrel!

Több felhasználó jelezte az elmúlt egy hétben, hogy az Internet Explorerrel problémái adódtak: a böngésző gyakran lefagy vagy egyszerűen el sem indul. A panaszok megjelenését követően felmerült a gyanú, hogy a stabilitási probléma egy december 11-én kiadott biztonsági javítással van összefüggésben. Az ügynek utánajáró Microsoft most elismerte, hogy valóban ez a helyzet.

A szoftvercég azonban kizárólag a Windows XP SP2 és az Internet Explorer 6-os változatának kombinációja esetén tudta reprodukálni a problémát – noha a felhasználók a böngésző 7-es verziójával és Vistán is tapasztalták a stabilitási hibákat –, ezért csak erre a felállásra javasolt megoldást, mégpedig egy nem igazán felhasználóbarát megoldást. Nem patchet vagy egy szkriptet adtak ki ugyanis, hanem egyszerűen leírták, hogy mit kell átírni az operációs rendszer regisztrációs adatbázisában, ez pedig a Windows-használók nagy többsége számára korántsem triviális feladat. (Őket aligha bátorítja az eljáráshoz fűzött figyelmeztetés: „Súlyos hibákat okozhat a regisztrációs adatbázis Registry Editor segítségével vagy más módon történő módosítása. Előfordulhat, hogy ezek miatt újra kell telepíteni az operációs rendszert.”) A Microsoft a szokatlan eljárást azzal indokolja, hogy a probléma csak kevés felhasználót érint, és csak egyedi beállítások alkalmazása esetén jön elő.

Az internetes fórumokon és blogokon megjelent tanácsok szerint viszont a problémát orvosolja a kérdéses patch törlése is. Ehhez a Vezérlőpulton a „Programok telepítése és törlése” ablakot kell megnyitni, majd az ott megjelenő listán a „Windows Internet Explorer 7 biztonsági frissítés – KB942615” tételt kell eltávolítani.

Azóta történt

Előzmények