A svéd bíróság letiltotta a Pirate Bay elérését

A Pirate Bay tegnap óta nem elérhető, mivel a szolgáltatója, a Black Internet lekapcsolta a hozzéférését, ugyanis egy stockholmi bíróság pénteki döntése értelmében 500 ezer korona (több mint 13 millió forint) bírságot helyezett kilátásba, amennyiben nem teszik meg ezt.

A bírósági döntés mögött természetesen az az eljárássorozat áll, melynek keretében a kiadóvállalatok képviselői jogi eszközökkel igyekeztek ellehetetleníteni a világ egyik legnagyobb torrentoldalának a működését. Áprilisban mi is beszámoltunk arról, hogy az oldal négy üzemeltetőjét a bíróság bűnösnek találta és súlyos ítéletet szabtak ki rájuk. A sokakat felháborító határozat (melynek kapcsán a bíró érintettsége miatt felmerült az elfogultság, illetve a korrupció gyanúja is) megnövelte ugyan a kalózok népszerűségét Svédországban, s ennek köszönhetően a svéd Kalózpárt még az Európai Parlamentbe is bejutott, ám Pirate Bay erodálódása a különféle mentőakciók ellenére tovább folytatódott: ellenfelei tovább folytatták a küzdelmet az oldal ellen, több országban letiltották az oldal elérhetőségét, majd júniusban robbant a bomba: kiderült, hogy a Pirate Bayt meg kívánja vásárolni egy svéd szoftvercég, a Global Gaming Factory X – a cég részvényesei állítólag ezen a héten döntenek arról, hogy tényleg megteszik-e. E lépés után sokakban sejlett fel a Napster sorsa, amikor is a kiadói lobbi hasonló módszerrel morzsolta fel az igen nagy népszerűségnek örvendő szolgáltatást. A Pirate Bay vevőjelöltje nem sokkal ezek után bejelentette, hogy tovább kívánják üzemeltetni a szájtot, ám valamilyen fizetős modellt választanak. Ennek részletei mind a mai napig homályosak, többen utaltak már arra, hogy csak színjáték az ügylet, a Pirate Bay felszámolása a cél.

Pirate Bay

E küzdelem részét képezte az is, hogy a szolgáltatókat is támadták a kiadók képviselői, s a múlt heti ítéletből látszik, hogy sikerrel. A Black Internet ugyan nem az egyetlen szolgáltatója a Pirate Baynek, ám a legnagyobb, ezért vált végzetessé a korlátozás számukra. A szolgáltató vezetője, Victor Möller azt nyilatkozta egy svéd lapnak, hogy ők kis cég, a bírság tönkretette volna őket, ezért döntöttek úgy, hogy engedelmeskednek az ítéletnek.

Peter Sunde, a Pirate Bay korábbi szóvivője természetesen felháborodását fejezte ki a Twitteren: „Egy svéd bíróság most úgy döntött, hogy törvénytelen szolgáltatónak lenni”.

A Pirate Bay jelenlegi üzemeltetői egyébként dolgoznak azon, hogy újra elérhetővé tegyék az oldalt, ez időlegesen már sikerült is, s nagy valószínűséggel hamarosan újra működőképessé teszik a szolgáltatást.

Azóta történt

Előzmények