Értelmetlen a torrent szolgáltatói blokkolása

Habár a trend épp az ellenkező irányba mutat, a múlt hét elején a hágai fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy mivel a világ egyik legismertebb torrentoldala, a The Pirate Bay hollandiai blokkolása láthatóan nem hozta meg a kívánt eredményt, ezért a jövőben a perben szereplő szolgáltatók, az XS4ALL és a Ziggo mentesülnek e kötelezettség alól.

A blokkolás elérése az IT café híreiben is gyakran megjelenő holland kalózellenes liga, a BREIN kitartó küzdelmének volt köszönhető, akik végül 2012 januárjában könyvelhették el a győzelmet, mivel akkor egy alsóbb fokú bíróság elrendelte a torrentoldal tiltását. Az akkori ítélet felhatalmazta a BREIN-t arra is, hogy folyamatosan frissítse azt a szolgáltatóknak küldött listát, melyen a blokkolandó IP-címek szerepeltek (az indoklás szerint azért, hogy mindannyiszor, amikor a torrentoldal elköltözik egy másik címre, ne kelljen újra bírósági eljárást indítani).

A pervesztes szolgáltatók jogkövető magatartást tanúsítva akkor megkezdték a blokkolást, de szinte azonnal megindították a fellebbezési eljárást is.

Nem működik

A mostani döntés indoklásában a bíróság kimondja, hogy a felkért szakértők véleménye alapján a tiltás „rendkívül alacsony hatásfokú”, a felhasználók a blokkolás ellenére könnyedén elérték a kívánt tartalmakat, sőt – mutat rá a szakvélemény – egyfajta kontraproduktivitás is tapasztalható, mivel a tiltás sokaknál dachoz, egyfajta lázadáshoz vezetett, és a korábbinál is több tartalmat töltöttek le. Bizonyos mértékig mintaadónak tekintették egy német bíróság döntését, akik szintén elutasították a blokkolás kérését, mivel maguk a bíróság tagjai is képesek voltak mindenféle szaktudás nélküli megkerülni egy ilyen tiltást.

A döntés után a szolgáltatók feloldották a korlátozást, és közleményben jelezték, hogy üdvözlik a határozatot, mivel az gyakorlatilag a szolgáltatói semlegességet mondja ki.

A BREIN-nek a pervesztés után meg kell fizetnie a 326 ezer eurónyi perköltséget.

A történetnek azonban nincs még vége, mivel a többi holland szolgáltató is pereskedik ugyanezen okból, és ezek a külön futó ügyek még csak a közeljövőben kerülhetnek a fellebbviteli fokra – addig ezek a szolgáltatók is blokkolnak. Ráadásul az sem kizárt, sőt, hogy a BREIN a végső fórumig, a Legfelsőbb Bíróságig elviszi az ügyeket, és akkor még egy kör következik.

Azóta történt

Előzmények