Pert nyertek a fogyasztóvédők a Vodafone ellen

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) 2004. november 17-én másodfokon jogerősen pert nyert a Vodafone Rt ellen a társaság által alkalmazott Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) egyoldalú, tisztességtelen és jogszabályba ütköző módosítása miatt – derül ki az OFE közleményéből.

Az egyesület 2003 novemberében indított eljárást a Vodafone Rt. ellen, mert a vállalat 2002. július 15-től Rock 'n' Roll előfizetést használó ügyfelei számára korlátlan GPRS-alapú internetelérés szolgáltatását vállalta. Ezt követően 2003. február 10-én a szerződés vonatkozó pontját úgy módosította, hogy azzal fenntartsa jogát a szolgáltatás szüneteltetésére, korlátozására vagy megszüntetésére az adatforgalom függvényében.

Hirdetés

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület keresetében kérte az alperes által alkalmazott szerződési feltétel érvénytelenítését, mivel az álláspontja szerint tisztességtelen és jogszabályba ütköző, az egyoldalú módosítás a fogyasztók széles köre számára jelentős hátrányt okoz. Az OFE beadványában hivatkozott arra, hogy a hatályos törvények szerint tisztességtelennek minősül az a szerződési feltétel, amely a fogyasztót teljesítésre kötelezi abban az esetben is, ha a gazdálkodó szervezet nem teljesíti a szerződésben vállaltakat. Sérelmesnek tartották azt is, hogy a Vodafone Rt. az egyoldalú, alapos ok nélküli módosítás ellenére nem biztosította az előfizetőknek a felmondás lehetőségét, csak felmondási díj megfizetése ellenében.

Mindezek figyelembevételével a Fővárosi Ítélőtábla az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület keresetét alaposnak ítélte, megállapítva, hogy a Vodafone Rt. által alkalmazott ÁSZF 2003. február 10-i módosítása, mely alapján jogosult a szolgáltatás korlátozására, érvénytelen. A bíróság kötelezte továbbá az alperest, hogy az érvénytelenség megállapítását országos napilapban tegye közzé. Jogtalan és érvénytelen tehát a Vodafone Rt. azon eljárása, hogy egy korlátlanul meghirdetett szolgáltatást idő közben egyoldalúan – az előfizetők számára jelentős hátrányt okozva – korlátoz.

A Napi Online kérdésére a Vodafone illetékese tegnap úgy nyilatkozott: a távközlési cég csak akkor tud érdemben reagálni a per eredményére, ha kézhez kapja a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét és annak indoklását, amely egyelőre még nem érkezett meg.

A Vodafone Rt. tisztességtelen ÁSZF-módosítása ellen először 2003-ban a NETÉRT Egyesület kezdeményezett közérdekű pert, melyet első fokon meg is nyert annak ellenére, hogy az eljárás során a Vodafone végig támadta a NETÉRT perképességét – közölte az egyesület. Hogy a jogszabályi ellentmondások ne akadályozzák az előfizetők érdekeinek védelmét, a NETÉRT felkérte a pertársaság alapítására az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet, amely pertársaságban három NETÉRT-tag magánszemély vett részt a NETÉRT Egyesület képviseletében.

A NETÉRT által indított pert szeptemberben a Fővárosi Ítélőtábla – az ügy érdemi vizsgálata nélkül – jogerős végzéssel megszüntette. A döntés indoklása szerint a kereset beadásakor az Egyesület még nem volt két éve bejegyezve, így közhasznú kereset benyújtására – törvényi ellentmondások miatt – nem volt jogszabályi lehetősége.

A NETÉRT által kezdeményezett és később megszüntetett per tárgya, valamint a kereset indoklása megegyezik a most jogerősen lezárult perben becsatolt iratokban foglaltakkal, így az eredeti keresetnek végeredményben helyt adott a bíróság.

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület az ítélet írásos indoklása után megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a károsult előfizetők anyagi érdekeinek védelmében újabb pert kezdeményezzen, amennyiben a Vodafone Rt. a jelenlegi gyakorlatát folytatva továbbra is hátrányos pozícióba kényszeríti ügyfeleit.

Előzmények