Pénztárgépek: május lesz a legújabb határidő

A lap információi szerint az erről szóló rendeletmódosítás napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben. Mindez azt jelenti, hogy az átállás újabb csúszása most már egyértelműen tízmilliárdos nagyságrendű kiesést jelent a költségvetésnek a korábbi tervekhez képest. A kormány eredetileg már idénre 96 milliárd forint bevételt jövendölt a pénztárgépek és a NAV elektronikus összeköttetésétől, ebből idén alig folyik be valamennyi – állapítja meg a nol.hu tudósítója.

Ahogy a folyamatos módosításokról az IT café is rendszeresen beszámolt, eredetileg idén áprilisra tervezték a teljes körű bekötést, de erről hamar kiderült, hogy tarthatatlan, majd többszöri módosítás után január elseje lett az új céldátum. Mostanra az is kiderült, hogy az online kasszák fejlesztésének lemaradása miatt ez sem tartható.

Arról is írtunk, hogy az is komoly csúszást okozhat, hogy az MKEH visszavonta annak a gépnek a forgalmazási engedélyét, amelyet még nyáron, negyedikként engedélyezett. Ez a gép, az AltCash egyik modellje a legtöbb megrendelést söpörte be, ezért, ha a határozat jogerőre emelkedik, több tízezer kereskedő adhat le újra megrendelést mintegy nyolcvanezer gépre. Ez önmagában időigényes folyamat, ráadásul az így helyzetbe került lengyel pénztárgépek sorozatgyártása is időt vesz igénybe. Amennyiben a gyártó eleget tesz a hivatal előírásainak, akkor csak minimális csúszásra lehet emiatt számítani.

A tudósítás szerint a helyzetet bonyolítja, hogy a NAV minden hatodik kiskereskedő esetében elutasította az ötvenezer forintos támogatási kérelmet.

A nol.hu tudósítója úgy tudja, hogy nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben a minisztérium vagy a NAV szabályozza a pénztárgépek megrendelésének folyamatát is.

Azóta történt

Előzmények