Pénzmosással vádolják a Bitcoin Alapítvány alelnökét

Hirdetés

Az amerikai igazságügyi minisztérium tegnap jelentette be, hogy pénzmosás vádjával letartóztatta Charlie Shremet, az egykori BitInstant váltóoldal volt vezérigazgatóját és a Bitcoin Alapítvány elnökét, továbbá Robert M. Faiellát is, aki az egyik legnagyobb önálló bitcoin kereskedőnek számított. A manhattani államügyész szerint Shrem megszegte azt a törvényt, ami a pénzintézeteket arra kötelezi, hogy jelentsék a gyanús pénzmozgásokat, és lehetőséget biztosított Faiella számára, hogy nagyjából egymillió dollárnyi bitcoint értékesítsen a Silk Road vásárlóinak. Az ügy pikantériája, hogy Shrem nem csak vezérigazgatója volt a BitInstantnak – amibe egyébként a Közösségi Háló című filmmel ismertté váló Winklevoss ikrek is befektettek – hanem a törvények és jogszabályok betartásáért is felelős igazgató is.

A közlemény szerint egyébként nem csak a pénzmosást róják fel a Shremnek és Faeillának, hanem azt is, hogy tevékenységükkel tudatosan hozzájárultak az illegális drogkereskedelemhez, kihasználva azt, hogy a vásárlók úgy gondolták, a bitcoin és a Silk Road segítségével könnyebben bújhatnak el a hatóságok elől. Az államügyész hozzátette, hogy nem a bitcoint üldözik, és ugyanúgy tekintenek rá, mint bármilyen más fizetőeszközre.

Az FBI tavaly októberben kapcsolta le a Silk Roadot, egy rejtett, csak a Tor hálózaton elérhető online feketepiacot, ezzel egy időben pedig az oldal üzemeltetésével gyanúsított William Ulbrichtet is elkapta, és elkobzott több mint 27 ezer bitcoint is. Az ügynökség és az amerikai igazságügyi minisztérium már akkor figyelmeztetett, hogy pusztán a bitcoin nem fogja megvédeni a felelősségre vonástól azokat, akik a virtuális pénzt illegális tevékenységekben használják.

Azóta történt

  • Betiltották Oroszországban a digitális valuták használatát

    A Legfőbb Ügyészség magánszemélyek és intézmények számára is megtiltotta a Bitcoin és egyéb virtuális fizetőeszközök használatát.

  • Eltűnt a Mt.Gox

    Az egyik legnagyobb és a közelmúltig az egyik legmegbízhatóbbnak tartott Bitcoin-kereskedő oldal tegnap este óta elérhetetlen, hivatalos információt eddig nem adtak ki. Az alapító hétvégén kilépett a Bitcoin Alapítvány igazgatótanácsából.

  • Csődvédelmet kért a Mt.Gox

    Mark Karpeles vezérigazgató egy Tokióban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, lehet, hogy az összes, náluk tárolt bitcoint elvesztették.

  • Újabb Bitcoin-kereskedő dőlt be

    A mostani áldozat a kanadai Flexcoin, a három éve működő cég állítása szerint egy hacker hibát talált a rendszerükben, és ellopott 896 bitcoint.

Előzmények