Áramszünet ellen nem véd

Mint minden elektronikus rendszernek, az IT-rendszereknek is Achilles-sarka az áramellátás – fontos szolgáltatásoknál nem árt tartalékkal készülni.

Bár az érintett betegek és egészségügyi dolgozók minden bizonnyal másképp látják, roppant tanulságos az az esemény, mely ma reggel történt Pécsen.

Hirdetés

A történet dióhéjban annyi, hogy az egyik pécsi rendelőintézetben éjjel csőtörés volt, ennek következtében villamos szerelésre volt szükség, és emiatt reggel és kora délelőtt a betegellátás nagyobbik része szünetelt, mivel az informatikai rendszer sem működött – méghozzá nemcsak az érintett rendelőben álltak, hanem a helyi szervezet, az Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) másik két rendelőjében is kényszerszünet következett.

Az EEI a következő hivatalos közleményt adta ki:

A pécsi önkormányzat kezelésében lévő Egyesített Egészségügyi Intézmények (ESZI) tájékoztatása szerint a december 17-ére virradó éjjel a Veress Endre utcai rendelőintézet földszintjén eltört egy melegvíz-vezeték. Az ott dolgozó kollégák reggel azt tapasztalták, hogy áll a víz a rendelőben és nincs áram az épületben. A rendelőintézet villamoselosztó-szekrénye az alagsorban van, ez teljesen leázott, reggel kilenckor még balesetveszélyes volt és szakemberek javították.

A leázás miatt leállt az Egyesített Egészségügyi Intézmények informatikai rendszere is a Veress Endre mellett a Csontváry és a Lánc utcai rendelőintézetekben is. Az ESZI tájékoztatása szerint a rendszer helyreállításán reggel kilenckor még dolgoztak.

Az informatikai rendszer leállása miatt a kora reggeli és reggeli órákban a három telephely egyikén sem volt betegellátás. A reggel kilenc órás állapot szerint a laborok már fogadták a betegeket, a többi rendelőben még szünetelt az ellátás.

Az Egyesített Egészségügyi Intézmények azt kéri, hogy akik kedden laborvizsgálatra jelentkeztek volna, de reggel nem tudták fogadni őket, szerdán jelentkezzenek újra.

Azokat a betegeket, akik valamilyen más vizsgálaton nem tudtak részt venni, és megvan az elérhetőségük, a rendelőintézetek keresni fogják egy másik, közeli időpontot ajánlva. Akiket kedden az ESZI kollégái nem érnek el telefonon, azoktól azt kérik az intézmények, hogy szerdán érdeklődjenek másik időpont felől.

Az Egyesített Egészségügyi Intézmények ezúton is elnézést kér a kellemetlenségért minden érintettől.

A zavar valószínűleg nagyobb lett volna, ha nem éjszaka, hanem rendelési időben történik a csőtörés, de emellett is felmerül még két kérdés. Az egyik az, hogy a jelek szerint az egészségügyi intézményeknek nincs tartalék elektromos rendszere (vagy nem kielégítően van konfigurálva), épp az ilyen esetekre számítva. A másik pedig az, hogy az egységes informatikai rendszer kiépítése is hagyhat maga után kívánni valót, amennyiben egy adott intézményben történő szükségleállás a város más pontjain lévő tagintézményekben is zavart okoz.

Információink szerint a hibát mostanra már elhárították.

Azóta történt

Előzmények