A PayPal megfektetheti a tárhelyszolgáltatásokat

Nem az első eset már, hogy PayPal aktív közreműködője állami hatóságok akcióinak (elegendő csak a Wikileaks ügyére gondolni), az elmúlt hónapokban és hetekben azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy több olyan tárhelyszolgáltatótól vonták meg támogatásukat, melyekről feltételezhető, hogy szervereiken viszonylag sok illegális tartalom is található: MediaFire, Putlocker, DepositFiles – számol be a történtekről riportjában a TorrentFreak.

A PayPal a szigorú lépéseket azzal indokolja, hogy ezen oldalak üzemeltetői kalózkodás támogatásának alapos gyanújába keveredtek, és e tevékenységük folytán a felhasználói szerződés szerint nem vehetik igénybe a cég szolgáltatásait.

A helyzet elég bonyolult, a három hónapja a számlák befagyasztását elszenvedő Putlocker képviselője például azt nyilatkozta, hogy a szankcióra azok után került sor, hogy visszautasították a pénzügyi szolgáltató megfigyelési kérését (szerettek volna hozzáférést a rendszerükhöz, hogy ellenőrizzék a feltöltéseket). A Putlocker a személyiségi jogokra hivatkozva határozottan ellenállt a kérésnek.

A PayPal üzletpolitikája – most függetlenül attól, hogy mennyire tartható megalapozottnak az illegális tartalmak tárolására vonatkozó elképzelés – gyakorlatilag a teljes tárhely-szolgáltatói iparágat érinti, mivel a pénzügyi tranzakciók zömét ez a cég bonyolítja. A szolgáltatók most azon töprengenek, hogy máshoz menjenek át, ám az nagy kérdés, hogy a Visa és a Mastercard vajon hasonlóan lép-e hamarosan – a Wikileaks ügye azt bizonyítja, hogy ezek a szolgáltatók hasonló helyzetben összezárnak, és közösen cselekednek.

Azóta történt

Előzmények