Intel: az x86 leveri az ARM-ot

A címadó kijelentést Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója engedte meg magának egy nemrég megrendezésre került befektetői találkozón. További nyilatkozatából kiderült, hogy a cég nem eltitkolt szándéka a mobilpiac vezetőjévé válni, amely folyamat „már el is kezdődött”. Otellini szerint az x86-os architektúrának számos olyan előnye van, ami a jövőben feleslegessé teheti az ARM processzorok meglétét. Az Intel megoldásainak egyik legnagyobb előnye, hogy már évtizedek óta úgy fejlesztik azokat, hogy kompatibilisek legyenek a Microsoft operációs rendszerével.

A Windows 8 érkezésére különböző gyártók megközelítőleg húsz, az Intel megoldásán nyugvó tablettel készülnek. Míg a Windows on ARM (más néven Windows RT) csak a kifejezetten ARM-ra fejlesztett programokkal lesz képes együttműködni, addig a felszólaló gyártó termékein a Windowsra eddig készült összes szoftver el fog futni. Otellini szerint ez lesz az x86-os táblagépek óriási vonzereje.

Az Intel egyetlen ellenfele a Windows 8-as táblagéppiacon egyértelműen az ARM, amelynek a processzorai szinte az összes mai napig megjelent mobileszközben megtalálhatóak. Otellini kifejtette, hogy az ARM ugyan beléphet a windowsos tabletek piacára, ám az Intel és a Microsoft közös múltja árnyékában hosszú és rögös út vár a cégre.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a más architektúráknál, így az ARM-nál kompatibilitási problémákkal kell majd szembesülnie a fogyasztóknak. Tény: a Microsoft már korábban megerősítette, hogy a Windows RT nem lesz képes semmilyen módon kezelni az x86-ra írt programokat, maga a szoftvervállalat is csupán az Office csomag fő alkalmazásait portolja erre a kiadásra. A régebbi hardverekkel – például nyomtatókkal, szkennerekkel – is hadilábon fog állni az új operációs rendszer: ezeknek az eszközöknek a driverei még x86-os chipekre lettek írva, a gyártók pedig nem mutatnak nagy hajlandóságot azok ARM-ra portolására.

Az esemény zárásaként a cégvezető hangot adott azon reményének, miszerint a jövőben olyan, a tabletekben is alkalmazott funkciókkal is ellátnák a Windows 8-as ultrabookokat, mint például a kapacitív, érintésérzékeny kijelző. Az ARM egyelőre nem reagált az Intel kijelentésére.

Azóta történt

Előzmények