Pályán a SES-9, videón az első fokozat visszatérése

Ötödikre gond és komolyabb komplikációk nélkül teljesítette küldetését a Falcon 9. A résztvevők kitörő örömmel fogadták az egyes szakaszok teljesítésének visszaigazolását. A műhold már kommunikál.

Elon Musk űrvállalata, a SpaceX szombat hajnalban sikeresen útnak indította a továbbfejlesztett Falcon 9 hordozórakétát, ami Föld körüli pályára segítette a SES-9 műholdat. Ötször futottak neki, de végül sikerült az 5,3 tonnás monstrumot a 108,2°-os keleti hosszúságra küldeni. A szatellit gyártója, a Boeing Satellite Systems International a felbocsátás után néhány órával közölte, hogy már érkeznek is a jelzések a frissen pozicionált műholdról.

Ahogy azt a mérnökök előre megjósolták, a hordozórakéta első fokozata keményen odavágta magát az "Of Course I Still Love You" drónhajó platformjára, ami a "Just Read The Instructions" helyett teljesített szolgálatot a nyílt vízen.

A küldetés végül beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a közvetítésben többször hangos üdvrivalgásban tört ki a csapat. Az est történéseivel kapcsolatban Elon Musk megjegyezte, hogy bár nem maradt épségben a rakéta visszatérő eleme, erre a következő alkalommal minden esélyük megvan. Az érkezésről készült felvétel az alábbiakban tekinthető meg. Ha sikerül másik kamera képeit megszereznünk, frissítjük cikkünket.

A SpaceX köszönetet mondott a világ vezető műhold üzemeltetőjének, amiért a vállalattal utaztatta a flotta legújabb tagját. A SES-9 az ilyenkor szükséges teszteket követően munkához lát, míg az űrvállalat felkészül a soron következő, április elsejére tervezett küldetésre, melynek keretében szintén egy Falcon 9-es hordozórakéta segítségével visznek majd utánpótlást az ISS nemzetközi űrállomásra. A SES flottája szeptemberben bővül legközelebb, akkor is a SpaceX által fejlesztett hordozórakétát veszik majd igénybe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SES

Azóta történt

Előzmények