Szerzői jogdíj DVD-k után az óvodákban

Úgy tűnik, a hollywoodi kiadók tesznek arról, hogy a szerzői jogok fogalmával már a gyerekek is hamar megismerkedjenek, mindjárt az óvodában; legalábbis a Times online kiadása arról számolt be, hogy egy amerikai stúdiókat képviselő jogkezelő cég rászállt az ír óvodákra.

A többek között a Walt Disneyt, a Universalt és 20th Century Foxot is képviselő Motion Picture Licensing Company (MPLC) ugyanis szeptemberben levelet küldött 2500 írországi óvodába, melyben arra figyelmeztetik az intézményeket, hogy jogtalanul járnak el akkor, amikor (az egyébként legálisan vásárolt) DVD-filmeket lejátsszák a gyerekeknek, ugyanis a nyilvánosság előtti vetítésre más licencszabályok vonatkoznak. Ezért az MPLC évente először minden gyerek után 10 euró + áfa licencdíjat követelt az óvodáktól, de a levelet jóváhagyó ír óvodai szövetségnek (Irish Preschool Play Association – IPPA) „sikerült”  közben a díjat 3 euróra lealkudnia.

A Times által megkérdezett óvodavezető felháborodásának adott hangot (az MPLC levele az ő esetében a szemétkosárban végezte), s kijelentette: nem hajlandó fizetni. Mint elmondta, egyébként is ritkán játszanak le filmeket az óvodában, legfeljebb néha egy-egy rajzfilmet, hiszen a gyerekek így is épp eleget ülnek otthon a tévé előtt.

A jogkezelő cég 2003-ban kezdte meg működését Nagy-Britanniában. Írországban az elmúlt hónapokban láttak munkához, az óvodák mellett olyan, a stúdiók számára végtelenül nagy veszteségeket okozó területeket célozva meg, mint például a távolsági buszjáratok, ahol néha vetítenek filmeket az utazóknak.

Ám ez a munka nem fog simán menni, mert az IPPA időközben (egy érintett anyuka telefonhívása nyomán) felfedezte, hogy a szervezetet nem regisztrálták az ír szabadalmi hivatalnál, s e nélkül egy 2000-es törvény értelmében nem szedhetnek díjakat, s az MPLC-t eddigi, engedély nélküli tevékenységéért akár be is lehetne perelni.

Ezek után az óvodai szövetség levelet küldött az intézményekbe, hogy ne fizessék ki az igényelt díjakat addig, amíg a szabadalmi hivatal meg nem erősíti a regisztrációt.

A szerzői jogokat licencelő ír szervezet vezetője az ügy kapcsán elmondta, hogy örültek, amikor az MPLC megérkezett az országba, mivel az amerikai filmek nyilvános vetítésének engedélyezése eddig igen bonyolult volt. Samantha Holman ugyanakkor sajnálja, hogy ilyen szerencsétlenül indult a tevékenységük, de a 3 eurós licencdíjat megvédte, mondván, igen alacsonyra sikerült leszorítani a fizetendő összeget, hiszen egy-egy film vetítéséért a stúdiók 100 eurót, vagy többet is el szoktak kérni.

Azóta történt

Előzmények