Ötvenmilliárdos hitelből fejleszt az MTelekom

Hirdetés

A Magyar Telekom tegnap szerződést írt alá az Európai Befektetési Bank (EIB) által nyújtott hosszú távú, 47,4 milliárd forint összegű hitelről, amelyet széles sávú beruházási projektjeinek finanszírozására használ fel. A hitelhez a Deutsche Telekom Csoport finanszírozását ellátó leányvállalat, a DT International Finance B.V. közvetítésével jutott hozzá. A hitel 2013 januárjában jár le, törlesztése kétéves türelmi időszak után 2009-ben kezdődik.

A hitelt a Magyar Telekom teljes egészében széles sávú beruházásainak finanszírozására használja fel. A társaság egyik fontos stratégiai célja, hogy tovább növelje a széles sávú internetpenetrációt – a kitűzött cél kétszeresére, 600 ezerre növelni a széles sávú csatlakozások számát 2006 végéig. A szerződés közvetlen, forintban történő finanszírozást biztosít a nemzetközi piacokról, és ezzel a hosszú távú forintfinanszírozás újabb forrása válik elérhetővé a Magyar Telekom számára.

A Magyar Köztársaság – mint az EIB egyik tulajdonosa – részéről Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közigazgatási államtitkára is részt vett a hitelszerződés aláírásán. Ennek kapcsán elmondta: "A széles sávú elektronikus kommunikációs szolgáltatások és hálózatok széles körű elérhetőségének megvalósításával a Magyar Telekom beruházási projektjei hatékonyan támogatják az információs társadalom fejlődését, elősegítve ezzel a gazdasági versenyképesség és az esélyegyenlőség erősödését Magyarországon. A széles sávú internet elérhetőségének javítása, valamint az internetsűrűség növelése kiemelt céljai a magyar kormány által 2005. december 6-án elfogadott Nemzeti Szélessávú Stratégiának."

Azóta történt

Előzmények