Öt szuperszámítógépekkel foglalkozó kínai céget tett tiltólistára az USA

A Huawei ellentétben most ezt lényegi indoklás nélkül érvényesítették.

Az Egyesült Államok folytatja a háborút a kínai vállalatok ellen, ugyanis öt, szuperszámítógépekkel foglalkozó kínai céget tettek tiltólistára. Ugyanakkor a Huawei-re vonatkozó májusi döntéssel ellentétben ezt most lényegi indoklás nélkül érvényesítették. Utóbbi azért érdekes, mert az USA eléggé figyelt arra a látszatra, hogy ha már egy vállalatot nemzetbiztonsági kockázatnak minősítenek, akkor arra legyen is valami alapjuk. Például a Huawei esetében arra építették fel a vádat, hogy az említett gyártók termékei lényegesen több biztonsági rést tartalmaznak a konkurensekhez viszonyítva. Ez ténynek tekinthető, de a szándékosságot nem sikerült bizonyítani, viszont a sebezhetőségek puszta létezése már elég nagy probléma ahhoz, hogy szankciókban gondolkodjanak.

Hirdetés

A most meghozott döntés értelmében az öt kínai cég azért került fel a tiltólistára, mert az Egyesült Államok kormánya szerint a tevékenységük az Egyesült Államok nemzetbiztonsági vagy külpolitikai érdekeivel ellentétes. A meghozott döntést tisztán spekulációkra, illetve belső információkra alapozzák, amit publikus szinten fellelhető tényekkel nem támasztottak alá. Ezek hiányában sokkal nehezebb értékelni az eseményeket a Huawei ügyéhez képest, ahol azért nem csak olyan indoklás volt, ami a publikum számára megismerhetetlen tényezőkre hivatkozik.

A frissen nemzetbiztonsági kockázatnak minősített Chengdu Haiguang Integrated Circuit, Chengdu Haiguang Microelectronics Technology, Higon, Sugon és Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology mindegyike viszonylag nagy névnek számít, hiszen számos olyan szuperszámítógépes projektjük volt, amely bekerült a top500.org listájába. Például a Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology fejlesztése a Sunway TaihuLight, amely a harmadik legerősebb rendszer a világon, de a Sugon is nemrég épített egy igen komoly, 160 ezer processzormagból álló rendszert a Hygon Dhyana nevű fejlesztésére, amelynek az alapját az AMD-től licencelik.

A fenti döntést valószínűleg az AMD tudhatta korábban, ugyanis nemrég azt nyilatkozták, hogy csak egy körre adott szervertechnológiát Kínának, de ahogy az fentebb kiderült, többet az USA friss határozata nem is engedne meg.

Az Egyesült Államok ezzel egyébként komoly csapást mér Kínára. Ugyan a meglévő fejlesztéseiket használhatják tovább, ahogy például a Huawei is tudja gyártani az eddig letervezett rendszerchipjeit, a gond az új fejlesztéseknél adódik majd. Ezeket ugyanis az érintett kínai cégek bármennyire is házon belül tervezik, bizonyos licencek tekintetében olyan technológiákat használnak, amelyeket az Egyesült Államokon belülről származnak. Ilyenek például a Synapse és a Candence chiptervezéshez szükséges szolgáltatásai, amelyeket nem igazán tudnak majd pótolni.

Azóta történt