Öt fontos pénzügyi alkalmazás

Ma már könnyedén elérhetőek olyan mobilos alkalmazások, melyek használata teljesen megváltoztathatja az ügyfelek viszonyát a pénzügyekhez.

Az alábbi vendégcikk szerzője a Bank360.hu blogjának munkatársa.

 

Egy friss tanulmány szerint állítólag képtelenek vagyunk 44 másodpercnél tovább nélkülözni a mobiltelefonunkat, annyira szerves részévé vált az életünknek. Ahogy minden területen, úgy a pénzügyeidben is egyre nagyobb szerepet kapnak a kütyük. Ma már minden további nélkül kiválthatod digitális eszközökkel a készpénz és a plasztikkártyák okozta kényelmetlenséget, de megúszhatod a banki sorban állást is, a kölcsönfelvétel egyszerűségéről nem is beszélve. A Bank360.hu hitelszakértői is törekednek arra, hogy immár a digitális térbe pakoljanak át mindent, ami pénzzel kapcsolatos, így megkérdeztük őket, melyik az az 5 applikáció, amellyel szerintük mindez megvalósítható.

Budgeting – csináljuk kézzel, vagy bízzuk a mesterséges intelligenciára?

Aki tudatosabban akar foglalkozni a pénzügyeivel, már az első lépésnél találkozik az aranyszabállyal: vezess fel minden kiadást és bevételt, mert csak így tudod megállapítani, hol folyik el a pénz és hol tudnál többet spórolni. Ehhez a kockás füzet és a ceruza is remek társ lehet, de vannak azért sokkal kényelmesebb megoldások is. Nézzünk egy mobilappot, ha már úgy is egész nap a kezedben van a telefon. Egy magyar startup, a Wyze például teljesen automatává tette neked ezt a folyamatot: te csak felhatalmazást adsz az applikációnak, hogy lekérje a tranzakciós adataidat a bankodtól, majd a különböző tételeket a rendszer egy öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kategorizálja, hogy neked már csak a kiértékeléssel kelljen foglalkoznod.

Felejtsd el a kígyózó sorokat – a bankod a mobilodba költözött

Ma már szinte minden hazai kereskedelmi bank kínál valamilyen applikációt, amellyel egyszerűbb a banki ügyek intézése. Utalhatsz, lekötheted a pénzed, új szolgáltatásokat igényelhetsz vagy mondhatsz le, és a számláidat is fizetheted a mobiltelefonod segítségével, hogy csak néhány alapvető példát említsünk. Sőt, a legjobb, hogy már egy napokig elhúzódó kölcsönigénylést is lezavarhatsz az alkalmazáson keresztül egyes pénzintézeteknél. Ha kiválasztottad a legszimpatikusabb személyi kölcsön ajánlatot, akkor folytathatod mobilon az igénylést: a CIB Bank az ígéri ügyfeleinek, hogy 7 perc alatt pénzhez juthatnak, míg az OTP Bank ügyfelei a bank webes alkalmazásán keresztül kevesebb mint egy óra alatt eshetnek át a folyamaton.

Felejtsd el a plasztikot – fizess inkább a mobiloddal!

Leáldozott a plasztikkártyáknak az NFC-s mobilkészülékek megjelenésével. A kártyáinkat digitalizálhatjuk, és ugyanúgy használhatjuk mobiltelefonunkat érintéses fizetésre, mint a bank- vagy hitelkártyánkat. Ráadásul kedvenc üzleteinktől sem kell elbúcsúznunk, hiszen amelyik POS-terminál képes fogadni az érintéses fizetést, az mobillal is tökéletesen működik. Nemrégiben az OTP Mobile által fejlesztett Simple mobilfizetési megoldás hozta el azt a lehetőséget, amelyet mindenki használhat banktól függetlenül, aki innentől mobillal akar fizetni. Az applikáció egy digitális prepaid kártyát készít, amelyet saját bankkártyánkról tölthetünk fel a számunkra megfelelő összeggel. A mobilban tárolt kártyával aztán ugyanúgy fizethetünk, mint bármelyik másik plasztikkal.

Ne hagyd, hogy lehúzzanak a váltással

Ha külföldön jársz és kártyával fizetsz, nagyon gyorsan feltűnhet, hogy horror árfolyamon váltja a bank a pénzedet, amelyre még különböző kezelési és átváltási költségek is jöhetnek. A legtöbben ma még mindig úgy kerülik el a „lenyúlást”, hogy ilyen-olyan pénzváltókban inkább nagy összegű készpénzt váltanak jobb árfolyamon, és azzal mennek külföldre. Ez viszont egyáltalán nem biztonságos megoldás. Éppen emiatt a probléma miatt született meg a Revolut is, amely egy „neobank”. A startup egy egyszerű applikációt és egy bankkártyát kínál. A bank árfolyamai sokkal kedvezőbbek a hagyományos pénzintézetekénél, így nem bukunk nagyot, ha külföldön kártyával vásárolunk, ráadásul az egyébként iszonyatosan drága készpénzfelvétel is ingyenes náluk. Az applikációban nyomon követhetjük, mennyi pénz van még a plasztikon, két érintéssel feltölthetjük, ha pedig a számlát kellene felosztani barátaink között, arra is van lehetőség. A Revolut nemrégiben jelentette be, hogy magyar forinttal is feltölthetjük, így minden előnyét ki tudja használni az is, aki nem tudja vagy akarja devizával feltölteni.

Küldj pénzt külföldről és ne foglalkozz a költségekkel

A külföldön dolgozó magyarok egyik legjobb barátja a TransferWise. Segítségével olcsóbban, a szokásos banki költségek töredékéért tudunk pénzt küldeni országhatárokat átívelve. Azon túl, hogy a családnak és a barátoknak pénzt küldünk, vagy éppen fogadunk, a TransferWise segítségével számlákat, hiteltartozásokat is rendezhetünk külföldről. Rengeteg valuta közül választhatunk, rejtett költségek nélkül és akár mobilon keresztül is intézhetjük a pénzügyeket.

Aki keres, az talál

Persze rengeteg alternatíva létezik, és szinte biztos, hogy mindenki megtalálhatja a kedvére való alkalmazást, ha úgy dönt, hogy forradalmasítja a pénzügyeit, vagy legalábbis annak egy részét. Találhatunk ingyenes és fizetős appokat is, utóbbiak jellemzően több funkciót nyújtanak. Összességében azonban elmondható, hogy az alkalmazások használatával teljesebb képet kaphatunk arról, hova mennek el a keményen megkeresett forintjaink, egyszerűbben is tudjuk elkölteni, ráadásul nagyobb biztonságban is tarthatjuk, hiszen a mobiltelefon nem csak jelszóval, hanem biometrikus azonosítással és kettős autentikációval is védhető.

Mire számíthatsz a jövőben? Már az Országgyűlés előtt van a PSD2 nevű uniós szabályozás, amely lehetővé teszi a bankok és a külső fejlesztők együttműködését a jobb szolgáltatások érdekében, ráadásul hamarosan hazánkban is indul az azonnali fizetési rendszer. Ezzel megnyílik a tér a még jobb szolgáltatások előtt, amelyek olcsóbbak is lesznek az eddigieknél.

Például megváltozik a hiteligénylés menete is, sokkal egyszerűbb lesz. Egyes szolgáltatók akár a teljes igénylési folyamatot átvehetik, ezzel tehermentesítve az ügyfelet. Addig sem kell aggódnod, hiszen már most vannak olyan alkalmazások, amelyek segítenek a legjobb döntést meghozni, ha kölcsönfelvételre kerül sor. Jönnek az első automata megtakarító appok is, a tőzsdei robottanácsadók és az okosbiztosításokról se feledkezzünk meg.

Azóta történt

Előzmények