Osztódnak a Graphisoft részvényei

A Graphisoft SE bejelentette, hogy a Graphisoft Park SE kiválásának cégbírósági bejegyzésével kapják meg a „régi” Graphisoft-részvényesek az új ingatlancég részvényeit. Az elszámolás átláthatósága érdekében a társaság kezdeményezni fogja részvényei tőzsdei forgalmazásának felfüggesztését, úgy, hogy a kereskedés már csak a bejegyzés után, a „megmaradó” szoftvercég részvényeivel induljon el újra. A Park-papír hamarosan várható tőzsdei bevezetéséig az ingatlanos részvények tőzsdén kívüli (otc) forgalom tárgyai lehetnek.

A közleményből az derül ki, hogy most ugyan még lehet osztódó Graphisoft-részvényeket venni a tőzsdén (a viszonylag élénk forgalom az 1800 forint körüli árszinten ennek tulajdonítható), de senki sem tudja, pontosan meddig. Ha közeleg a bejegyzés – ami nyilván a cégbíró és a társaság képviselői közötti konzultációval is összefügg –, három napra eltűnnek a színről a részvények.

Az új cég, a Park SE részvényeinek bekerülési ára egyébként – adóügyi szempontból – nulla forint lesz, így minden magánrészvényes számára racionális magatartásnak tűnhet, ha még az árfolyamnyereség-adó szeptember elsejére várható bevezetése előtt átköti azokat a tőzsdén – feltéve, hogy addig megvalósul a tőzsdei bevezetés. A megmaradt részvények viszont – hála a magas bekerülési áruknak – egyfajta tartalékként szerepelhetnek, hiszen az adó bevezetése utáni eladásuk nyereséget ellensúlyozó árfolyamveszteséget okozhat.

Azóta történt

Előzmények