Ostobák a felhasználók?

Hirdetés

Három kutató tanulmányt írt arról, miért esik áldozatul még mindig rengeteg komputerfelhasználó az adathalász csalásoknak, az úgynevezett phishingnek annak ellenére, hogy a sajtóban könyvtárnyi információ figyelmezteti a világot a rá leselkedő veszélyre. A Why Phishing Works? címen megjelent dolgozatból kiderül, hogy bár általában mindenki tudja, hogy létezik ez a jelenség, konkrétan mégis sokan nem tudják megkülönböztetni egymástól a legális weboldalakat a hamisaktól, amelyeket leginkább bankok site-jaiként telepítenek a rosszfiúk.

Kísérletképpen a kutatók létrehoztak egy fiktív pénzintézeti weboldalt, amelyet a teszten résztvevők 91 százaléka valódinak vélt, és hasonló eredmény jött ki akkor is, amikor a legális E Trade nevében küldtek hamis e-mailt – ezt a kísérleti alanyok 77 százaléka vélte valósnak. A dolgozat szerzői a jelenség egyik okát az egyszerű figyelmetlenségben látják, illetve abban, hogy aki odafigyel is arra, hogy milyen oldalon van, az sem mindig nézi meg elég alaposan a weboldalak címsorait.

Az Interpol kiberbűnözéssel foglalkozó szakemberei sokszor találkoznak olyan esetekkel is, amikor a felhasználó fellép egy hamis bankweboldalra, és annak ellenére megadja a személyes adatait, hogy nem is ügyfele a megtévesztően feltüntetett pénzintézetnek – írta a ZDNet.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

  • Huszonegy ok Firefoxot frissíteni

    <strong>Frissítve:</strong> A Secunia it-biztonsági cég listáján 21 súlyos biztonsági fenyegetés szerepel, amelyektől csak a böngésző új verziója véd.

  • Biztonságosabb netbankolás

    A német Postbank továbbfejlesztette kétlépcsős biztonsági rendszerét.