Ez történt idén februárban

Február első napján a vállalat ingyenessé tette a Google Föld korábban fizetős változatát, a Pro nevű terméket – és bár ennek lehetőségeit az átlagfelhasználók nemigen tudják kihasználni, szakembereknek és vállalkozásoknak igen jól jöhetett, hogy havonta százezer forintot megspórolhattak.

Az nem számít különlegesnek, hogy az Adobe újabb javítást adott ki a Flash-hez – e téren a helyzet azóta is változatlan, bár 2015 volt az az év, melyben e technológia kivezetése már igen komoly lépésekkel kezdődött meg, például a Google februárban kezdte meg a Flash-hirdetések konvertálását.

Beszámolhattunk arról, hogy az Apple épülő új szuperközpontjának építése hogyan áll, az év eleji jelentések azt mutatták, hogy csökkent a tabletek iránti érdeklődés.

Február harmadikán tartott sajtótájékoztatót Deutsch Tamás, és a kijelölt miniszterelnöki biztos bejelentette az akkor még igen kezdetleges internetkon.hu honlap elindulását, és ezzel kezdetét vette a Nagy Nemzeti Internetes Konzultáció, melyhez kapcsolódva a biztos hetente tartott újabb sajtótájékoztatókat.

Hirdetés

A hónap elején történt egy üzemzavar a MÁV informatikai rendszerében, leálltak a jegykiadó automaták – sajnos a vállalat azóta is rendszeresen produkál kisebb-nagyobb leállásokat, a társaság digitalizáltság tekintetében sem áll valami fényesen.

A Vodafone Magyarország ekkor mutatta be a már több nemzetközi katasztrófa helyszínén bevetett hordozható mobilhálózat továbbfejlesztett változatát, az Instant Network 3G-t. Ez a téma nagyon sok olvasónkat érdekelte, nagy vita is kibontakozott róla a fórumban, így készítettünk egy bővebb anyagot is a fejlesztésről.

Az év eleje többek között a Microsoft új operációs rendszerére, a Windows 10-re való várakozásról is szólt: megjelentek a Win 10-re írott Office-alkalmazások előzetesei, és a vállalat elérhetővé tette egy korábbi rendszere, a Windows 7 ISO-ját is.

A hazai informatikai piac is pörgött: a Telenor moduláris díjcsomagot jelentett be, az eMAG webáruház közölte, hogy náluk bizonyos feltételek teljesülése esetén 30 napig lehet visszaküldeni a vásárolt termékeket, az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. pedig bejelentette, hogy kiírták az eszközszállító és kivitelező kiválasztására vonatkozó pályázati eljárásait az LTE 450 hálózat kiépítésére. A hónap végén közös sajtótájékoztatót tartott a Magyar Telekom és a Telenor, melyben bejelentették, hogy megosztják a tavaly elnyert 800 MHz-es frekvenciatartományt: a hálózatmegosztás révén a két vállalat kevesebbet költ majd fejlesztésre, hiszen nem csak a saját, hanem a partnerük adótornyaira is támaszkodhatnak. A Magyar Telekom közölte, hogy a Deutsche Telekomtól felvásárolják a GTS Hungary Kft.-t.

Akadt bőven biztonsági incidens, köztük az, mely később hivatkozási alap is lett: kiderült, hogy az Anthem Inc. az Egyesült Államok egyik legnagyobb profitorientált egészségügyi szolgáltató (biztosító) vállalatától valószínűleg több mint 80 millió ember adatait lopták el. A Samsung is botrányba keveredett, ugyanis adatvédelmi aktivisták támadták meg, mivel kiderült, hogy a cég új okostévéje képes rögzíteni a felhasználók beszélgetését, és ezek az adatok állítólag átkerülhetnek harmadik félhez is – a vállalat erre reagálva közleményben cáfolta a vádakat.

Kaspersky
[+]

Pár nappal később a Kaspersky egy különösen kifinomult bankrablási módszerről számolt be, majd egy szenzációsnak számító közleményben ismertették, hogy az NSA hogyan férkőzött be a merevlemezekre. Egy később nagyra dagadó botrány kipattanásáról is írtunk: az új Lenovo laptopok előre telepített szoftvercsomagjában megtalálható a VisualDiscovery nevű program, aminek fejlesztője a Superfish Inc. – ez konkrétan azt jelentette, hogy a gépek sebezhetővé váltak.

A Romániában azóta is gőzerővel folyó korrupcióellenes vizsgálatoknak volt informatikai szála is, ezek közül kiemelkedett az, hogy a korrupcióellenes hivatal (Direcţia Naţională Anticorupţie – DNA) eljárást kezdeményezett kilenc volt miniszter ellen, mivel azzal gyanúsították meg őket, hogy kenőpénz fejében több számítástechnikai terméket, köztük Microsoft-licenceket is, az átlagos piaci árnál 30-40, esetenként 50 százalékkal is magasabb áron vásárolták meg a viszonteladóktól az oktatási intézményeknek. Február elején arról számolhattunk be, hogy ebben az ügyben a román ügyészség őrizetbe vette Elena Udrea volt minisztert, aki az elmúlt tíz évben Traian Băsescu államelnök bizalmasaként az egyik legbefolyásosabb politikus volt Romániában.

A Prohardvert közvetlenül is érintette az a hír, hogy újra őrizetbe vettek egy csalót, aki már évek óta próbálkozott azzal – gyakran sikerrel –, hogy oldalunk látogatóit is átverje.

Fontos hír volt, hogy Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár 2015. február 17-én, a győri Széchenyi István Egyetemen bejelentette, hogy a Tisztaszoftver Program keretében a felsőoktatási hallgatók is ingyenesen tölthetik le 5 számítógépre, laptopra, és további 5 mobil eszközre a Word, az Excel, és a PowerPoint legfrissebb változatát.

A hónap végén nagy visszhangot váltott ki, hogy az Amerikai Filmakadémia az NSA-botrány kirobbanásáért felelős Edward Snowdenről és a szivárogtatás első napjairól készült dokumentumfilmet, a Citizenfourt találta a legjobbnak a maga kategóriájában.

Azóta történt

  • Ez történt idén márciusban

    A Microsoft félreérthetően kommunikált, a SpaceX mérlege pozitívba fordult, a NAV újra lecsapott, a UPC korlátlan mobilnetet indított.

  • Ez történt idén áprilisban

    Ebben a hónapban több magyarországi biztonsági incidens is fejfájást okozott, ráadásul a UPC is merészet lépett.

Előzmények