Szoftverrel csaltak a benzinkutasok Oroszországban

Egy szakértő kiberbűnöző gyakorlatilag egyedül generálta egy bűnszövetkezet kiépülését.

Helyi lapok számoltak be arról a hétvégén, hogy az orosz szövetségi titkosszolgálat (Федеральная служба безопасности Российской ФедерацииFSZB) felszámolt egy olyan bűnszervezetet, melynek tagjai benzinkutasok voltak, akik szoftverek segítségével megkárosították a vásárlókat. Emellett a programok fejlesztőjét is letartóztatták.

A több benzinkúton dolgozó több tucat alkalmazott és vezető olyan szoftvereket telepített a helyi rendszerekbe, melyek tankoláskor literenként 3-7 százaléknyi üzemanyagot visszatartottak – vagyis a kijelző pl. 100 litert mutatott, ennyiért fizettek, de valójában csak 95 litert kapott a vásárló. A csalást biztosító malware-eket dél-oroszországi társaságok benzinkútjainál találták meg a nyomozók.

A fejlesztőt, Gyenyisz Zajevet Sztavropolban vette őrizetbe szombaton az FSZB. A vád szerint a férfi olyan kifinomult, a rendszeres ellenőrzések és a távfelügyelet során is rejtve maradó programokat írt, melyek a kút rendszerébe bejuttatás után képesek voltak manipulálni a tevékenységi adatokat minden szegmensben. Zajev e szoftverekkel megkereste az alkalmazottakat, néha a kutak vezetőit, és részesedésért felajánlotta azok használatát.

A lopás végrehajtása nem volt egyszerű, szervezettséget és pontos együttműködést igényelt a résztvevőktől. A csalás a gyakorlatban úgy történt, hogy a korrupt kutasok valamilyen ürüggyel – pl. tisztítás, karbantartás – minden nap üresen hagytak egy tartályt. Miután a vírus a tankoláskor „megtakarított” pár liter üzemanyagot, ezt átszivattyúzták az üresen hagyott tárolóba – így a kút üzemeltetője megkapta a teljes vételárat, de a vásárló károsodott. Amikor elegendő üzemanyag gyűlt össze, ezt eladták, mégpedig a benzinkúton: ezeket a tranzakciókat a vírus elrejtette a rendszerben, kívülről nem voltak láthatóak. A résztvevők e bevételen osztoztak, többek között Zajevvel is. A malware-eknek volt egy olyan funkciójuk is, hogy minden illegális tevékenység nyomát eltüntessék a rendszerből.

Az FSZB előzetes becslései szerint az érintett kutakon okozott kár minimálisan több száz millió rubelre – azaz több milliárd forintra – rúghat.

Azóta történt

Előzmények