Óriásira nő a digitális árnyékunk

„Digitális árnyékunk”, vagyis a hozzánk kapcsolódó digitális információ mennyisége a digitális kamerák, digitális televízió, biztonsági kamerák és közösségi hálózatok gyors terjedésének köszönhetően most először haladja meg a saját magunk által létrehozott adatok mennyiségét – derül ki egy az IDC által elvégzett és az EMC által szponzorált felmérésből. A részleteket mai sajtótájékoztatóján ismertette az EMC Magyarország.

Hirdetés

A mostani kutatás előzményei először az IDC digitális univerzumról szóló, 2007 márciusában publikált nyitó előrejelzésében jelentek meg. Az IDC kiadványa most kiegészítette ezeket a növekedési előrejelzéseket, és új információkkal is szolgál a várható üzleti és társadalmi hatásról az új adatok és elemzések felhasználásával.

Az elemzésből egyebek mellett kiderül, hogy 2007-ben a digitális univerzum mérete 281 milliárd gigabájt (281 exabájt) volt, ami körülbelül 10 százalékkal több a korábban becsült értéknél, ezzel együtt a növekedés is gyorsabb a vártnál: a digitális univerzum 2011-re közel 1,8 zettabájt (1800 exabájt) méretűvé válik, vagyis öt év alatt megtízszereződik.

A kutatás megmutatta, hogy a digitális univerzumban 2007-ben majdnem 45 gigabájt információ jutott a Föld minden egyes lakosára – ez nagyjából tízmilliárd DVD-n férne el. A digitális univerzum másik rendkívül gyorsan bővülő szegmensét a fejlődő országok internet-hozzáférései, az érzékelőkre épülő alkalmazások, az adatközpontok és a felhasználók milliói által létrehozott digitális tartalomból összeálló közösségi hálózatok alkotják.

„A frissített tanulmányban felfedeztük, hogy a digitális lábnyomnak csak nagyjából a fele kapcsolódik az egyén műveleteihez: a képek készítéséhez, a levelek küldéséhez vagy a hanghívásokhoz” – mondta el John Gantz, az IDC kutatási igazgatója és rangidős alelnöke. „A másik fele az, amit mi digitális árnyéknak nevezünk, az egyénről szóló információk: nevek a pénzügyi rekordokban, nevek a levelezőlistákon, webes böngészési előzmények vagy a személyekről a repülőtér vagy a városközpont kamerái által készített képek. Most először történik meg az, hogy a digitális árnyék nagyobb, mint az a digitális információmennyiség, amelyet az emberek saját maguk aktívan létrehoznak” – tette hozzá Gantz.

A digitális árnyékunkat alkotó információkat összegyűjtő nagyvállalati informatikai szervezetek felelőssége ezért óriási: „Ahogy az emberek digitális lábnyoma egyre növekszik, úgy fokozódik a szervezetek felelőssége az információk bizalmasságát, védelmét, rendelkezésre állását és megbízhatóságát illetően. A szervezeteken belül az informatikai részlegre nehezedik annak terhe, hogy kezeljék az információkkal való visszaélés és az adatok kiszivárgásának kockázatát és az ezzel kapcsolatos megfelelési szabályokat, valamint védelmet biztosítsanak a biztonsági résekkel szemben” – kommentálta az IDC elemzését Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EMC

Azóta történt

Előzmények