Oracle: az Európai Bizottság el van tévedve

Az Európai Bizottság (EB) tegnap a két érintett vállalatnak átadta azt a nyilatkozatát, amelyben a tervezett felvásárlással kapcsolatos kifogásait közli – derül ki a Sun tőzsdei közleményéből. Brüsszel továbbra is úgy látja, hogy Sun és az Oracle egyesülése potenciálisan torzíthatja a versenyt az adatbázis-kezelő szoftverek piacán.

A nyilatkozat átadása nem azt jelenti, hogy a testület már meghozta döntését az áprilisban bejelentett, 7,4 milliárd dolláros felvásárlás versenypolitikai vizsgálata során – erre 2010. január 19-ig van ideje –, egyelőre csupán válaszokat vár a felmerült aggályokra. Ez esetben vélhetően olyan vállalásokat, amelyek garantálják, hogy a tranzakció hatására nem sérül a verseny a górcső alá vont piacon.

Hirdetés

Az EB azért tartja aggályosnak az Oracle-Sun fúziót, mert azzal az adatbázis-kezelő szoftverek piacának két befolyásos szereplője egyesülne. A hivatal szerint az Oracle piacvezető a kereskedelmi adatbázisszoftverek szegmensében, a Sun MySQL adatbázisterméke pedig piacvezető nyílt forrású adatbázis-kezelő, ráadásul a két termék számos szektorban versenytársa is egymásnak. Brüsszel számára megnyugtató megoldás lenne – mutatnak rá szakértők –, ha az Oracle túladna a MySQL-üzleten, erre azonban a szoftvercég eddig nem mutatott hajlandóságot.

Fogalmatlan bürokraták

A Larry Ellison vezette vállalat most is határozott hangvételű nyilatkozatban támadta Brüsszelt „A tranzakció nem fenyeget a verseny minimális torzításával sem, még az adatbázispiacon sem. A bizottság kifogásközlő nyilatkozata alapvetően félreérti mind az adatbázis-piaci versenyt, mind a nyílt forráskód dinamikáját. Azok, akik ismerik a nyílt forrású szoftvereket, pontosan tudják, hogy mivel a MySQL nyílt forráskódú, nem áll senki irányítása alatt sem. Éppen ez a nyílt forráskód lényege” – fogalmaz a hivatalos Oracle-közlemény.

A vállalat álláspontja szerint az adatbázis-kezelő szoftverek piacán legalább nyolc erős szereplő – többek között az IBM, a Microsoft, a Sybase és három nyílt forráskódú megoldást forgalmazó gyártó – versenyez egymással. „Nincs olyan jogalap az európai jogban, amely alapján kifogásolható lenne nyolc eltérő terméket forgalmazó cég közül kettő összeolvadása. Ehhez hasonló fúziókra rendszeresen sor kerül, és ezek ellen sem az egyesült államokbeli, sem az európai hatóságok nem emeltek kifogást évtizedeken át” – áll a szövegben.

Az Oracle bízik abban, hogy a tévedéséről meg fogja tudni győzni az EB-t, és minél hamarabb megkapja a feltételek nélküli jóváhagyást, ami után le tudja zárni az akvizíciót. Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója nemrég azt nyilatkozta, hogy a Sun havonta körülbelül 100 millió dollár veszteséget termel, ezért a késlekedés sokba kerül a vállalatnak.

Másként látják

Az EB kifogásainak hírére nyilatkozattal reagált az ügyletnek már augusztus végén zöld utat adó amerikai Igazságügyi Minisztérium is. A jóval diplomatikusabban szövegezett anyagban a tárca trösztellenes osztálya a saját bizonyítványát magyarázza. Mint írják: azért nem látták versenypolitikailag aggályosnak az egyesülést, mert az után is számos, jelentős szereplő marad az adatbázis-kezelő szoftverek piacán, így a vásárlók választási lehetősége nem szűkül. A hivatal egyben hangsúlyozza, hogy jó, kooperatív viszonyt ápol az e kérdésben eltérő álláspontot képviselő EB-vel. „Továbbra is azt reméljük, hogy a felek és az Európai Közösség mihamarabb olyan megoldást talál, amely a Bizottság illetékességi körébe tartozó fogyasztók érdekeit szolgálja” – írják.

Nem ez az első eset, hogy az Atlanti-óceán két partján a hatóságok eltérően ítélnek meg egy megatranzakciót. 2001-ben az akkor Mario Monti biztos által vezetett Versenypolitikai Főigazgatóság az amerikai jóváhagyás ellenére megvétózta a General Electric és a Honeywell 40 milliárd dolláros fúzióját. De az Oracle is kapott már kifogásközlő nyilatkozatot, 2004-ben a PeopleSoft felvásárlására tett ellenséges ajánlata kapcsán – akkor az ügylet végül megkapta Brüsszel áldását.

Azóta történt

Előzmények