Újabb multival köt stratégiai megállapodást a magyar kormány

Három új amerikai beruházás érkezik Magyarországra, összesen több mint 500 új munkahelyet teremtenek, összértékük 15,5 millió dollár (4,17 milliárd forint) – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán. A miniszter ezek mellett közölte azt is, hogy a kormány újabb stratégiai megállapodást köt, immár a tizedik nagy amerikai (multinacionális) vállalattal: néhány héten belül stratégiai együttműködési megállapodást írnak alá az Oracle céggel.

Annyit érdemes hozzátenni a bejelentéshez, hogy az újabb stratégiai megállapodásban testet öltő szándék némiképp újra csak szembemegy a kormány korábban többször is hangsúlyozott céljával, mely szerint az informatikában az open source fejlesztéseket, a nyitott megoldásokat pártolják – a közigazgatásban és az államapparátusban mindenképp. Nem árt felhívni a figyelmet arra, hogy az üzletpolitikája miatt sokat bírált, monopoltörekvései miatt már többször is elmarasztalt Microsoft valóban meghatározó az asztali rendszerek és az irodai megoldások piacán, ám egyes szakmai vélemények szerint az Oracle a maga szakterületén (főként az adatbázis-kezelő szoftvereknél és az üzleti megoldásoknál) is monopolizálja (vagy inkább: korábban monopolizálta) a piacokat.

Azóta történt

Előzmények

  • Kijött az Oracle szokásos giga javítócsomagja

    Sokan használják a termékeiket, így kevéssé érthető, hogy a vállalat miért nem változtat frissítési gyakorlatán, amely meglehetősen elavultnak tekinthető.

  • A magyar kormány a Telenorral is stratégiai megállapodást kötött

    A magyar miniszterelnök diplomatikusan nyilatkozott a partnert is sújtó különadóról.