Az Oracle is befejezi az Itanium támogatását

Intel Itanium TukwilaA Red Hat és a Microsoft után újabb meghatározó üzletiszoftver-gyártó döntött az Intel Itanium mikroprocesszorok támogatásának megszüntetéséről: az Oracle tegnap jelentette be, hogy e platformra a jövőben nem készít alkalmazásokat. A kaliforniai vállalat konzultált a chipgyártóval a kérdésről, és ezt követően hozta meg a döntést. „Az Intel felső vezetése egyértelművé tette, hogy stratégiájuk középpontjában az x86-os mikroprocesszorok állnak, az Itanium pedig közel jár az életciklusának végéhez” – közölték.

Az Oracle közleménye rámutat: a Microsoft és a Red Hat már befejezte a platform támogatását, és úgy tűnik, hogy az Itanium mellett gyakorlatilag egyedüli PC-gyártóként kiálló Hewlett-Packard hosszú távú terveiben sem szerepel ez az architektúra. A HP új vezérigazgatója, Léo Apotheker a múlt héten ismertette a vállalat stratégiáját, és „a hosszú és részletes prezentációban nem tett említést az Itaniumról” – fogalmaz a kommüniké.

Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, a Microsoft tavaly áprilisban tette világossá, hogy a Windows Server 2008 R2 a cég szerveroperációs-rendszerének utolsó olyan változata, amely Itaniumon is fut. A Red Hat néhány hónappal korábban hátrált ki platform mögül.

A felső kategóriás szerverekbe szánt Itanium a rendkívül nehézkes start után sosem tudott igazán lendületet venni, az utóbbi években a terjedését a gazdasági válság és az x86-os chipek gyors fejlődése is akadályozta. Az x86-os architektúrájú processzorok mára mind megbízhatóság, mind skálázhatóság tekintetében alkalmassá váltak a rendszerkritikus alkalmazások kiszolgálására, miközben teljesítményben is felzárkóztak a nagyobb testvéreik mögé.

Az Intel a fogyatkozó támogatói tábor ellenére elkötelezett az Itanium mellett. A vállalat nemrég, februárban ismertette a 2012-ben kiadni tervezett következő generáció, a Poulson felépítését. A nyolcmagos, 12 utasításszó széles processzormagot tartalmazó, 3,1 milliárd tranzisztorból álló processzort 32 nanométeres csíkszélességgel gyártják majd. A kurrens ütemterv szerint ezt 2014-ben követi majd a Kittson kódnevű chip, melyről egyelőre nem sokat tudni.

Az Oracle meglévő itaniumos ügyfelei számára változatlanul nyújt támogatást – közölte a cég.

Azóta történt

Előzmények