Ingyenes, korlátlan VPN-nel támadna fel az Opera böngésző

A hajdan a böngészőfejlesztésben élen járó Opera már jó ideje halódik, különösen az után, hogy az alapító távozott a cégtől, és mostanában Vivaldi néven új böngésző fejlesztését irányítja. A talán hamarosan kínai kézbe kerülő Opera Software ugyan próbálkozott újítással, ám ennek eredményei nem voltak meggyőzőek – különösen a célközönség, a kockák számára, hiszen a korábbi hallatlanul rugalmas, nagy mértékben testre szabható, bár igen alacsony piaci részesedéssel rendelkező Opera előnyei eltűntek (azt persze meg kell jegyezni, hogy a böngésző mobilos változata sokkal jobban állta a sarat, a mai napig sokan kedvelik).

A szakmában ezek miatt jórészt le is mondtak az Operáról, ám a cég ma egy nagy dobást jelentett be, mellyel a mai trendeket meglovagolva esélyt látnak a piacra való visszatérésre: az új asztali változat natív VPN-szolgáltatást tartalmaz, vagyis ha aktiválja a felhasználó, valóban követhetetlenné válik a weben.

A jelenleg még fejlesztési fázisban lévő, egyelőre az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban elérhető megoldás érdekessége, hogy regisztráció sem szükséges hozzá: a beállítások menüjében lehet kiválasztani a VPN-t.

A VPN a megfigyelési ügyektől hangos internetes világban egyre népszerűbb, de főleg a hozzáértők között. Ám egy ilyen, a böngészőbe beépített, harmadik felet kihagyó, kiegészítőt nélkülöző megoldás némi kampány után jó eséllyel pályázhat a sikerre.

A vállalat közleménye szerint az ő szolgáltatásuk 256 bites titkosítással működik. Maga a szolgáltatás annak köszönhető, hogy a cég tavaly felvásárolta a SurfEasy VPN-szolgáltatót.

A követhetetlenség mellett a VPN-nek van még egy nagy előnye, és ez az, ami igazán népszerűvé teheti, ha megismerik: nagyon sok olyan tartalom és szolgáltatás van a neten, melyek régiózárasak, vagyis meg van határozva, hogy mely régiókból, országokból érhetőek el. Ezen segíthet a VPN, mely virtuális címeket ad – bár ez nem mindig sikeres, mivel a zárakat alkalmazó vállalkozások egyre inkább igyekszenek felkészülni a VPN használatára, és ha ez esetleg nemcsak a kockák kiváltsága lenne, hanem tömegessé válna, még nagyobb erőkkel fognak fellépni ellene.

Vagy bejön, vagy nem.

Azóta történt

Előzmények