Integrált reklámblokkoló az Operában, minden platformon

A böngésző fejlesztői úgy érzik, a hirdetések már a felhasználói élmény rovására mennek, ami ellen drasztikus módszerrel léptek fel.

A hetekben mindenki számára elérhetővé vált az Opera legújabb verziója, ami az összes főbb platformon érezhető változásokat hozott. Az új Opera Mini iOS és Windows Phone változata is beépített reklámblokkolót kapott. Az androidos kliens még az előző frissítési körben, a PC-s böngészővel egyidejűleg bővült az integrált reklámmentesítő megoldással.

Az Opera bejelentésében maguk a készítők is hangsúlyozzák, a reklámoknak köszönhetően hosszú ideje juthatnak ingyenes tartalomhoz az internetezők, ugyanakkor megjegyzik, hogy egyes kiadók az elmúlt években túlságosan agresszívvá váltak hirdetéseik előtérbe helyezése során, ami az egyre gyengülő felhasználói élményindexhez vezetett. "A felhasználók igénylik a hirdetésblokkolókat, amik jobb böngészéséi élménnyel kecsegtetnek" – fogalmazott Nuno Sitima, az Opera mobilos böngészőit fejlesztő üzletág operatív vezetője.


(forrás: Opera Software) [+]

A közlemény az Androidra írt böngésző sebességét is méltatja, ami "bekapcsolt adblockerrel és az Opera szerveroldali tömörítési eljárásával 14 százalékkal gyorsabb a Google Chrome-nál egy átlagos weboldal esetében".

Az online sajtót nehéz helyzetbe hozó lépés kapcsán az Opera szóvivője kérdésünkre azt válaszolta, hogy a felhasználók eldönthetik, hogy saját készülékeiken és saját adatforgalmi keretük rovására akarják-e látni a hirdetéseket, vagy sem. Felvetésünkre, hogy az Opera is hirdetések útján jutott el a felhasználókhoz és részben ezekből tartja fent magát, nem reagált a vállalat.

A PROHARDVER! lapcsalád szintén elsősorban a hirdetési bevételekből él, így olvasóinkat arra kérjük, fontolják meg a reklámblokkolók kikapcsolását felületeink böngészése és fórumozás közben. Egy jelképes összegért cserébe prémium tagság is vásárolható, ami a tagok számára lehetőséget biztosít a reklámok kikapcsolására.

Azóta történt

  • Hatalmasat gyorsult az Opera

    A legújabb verzió spórol az akkumulátorral, és egy szempillantás alatt elindul. A fejlesztői változatba pénz- és architektúraváltó is került.

  • Kipróbálható az Opera Neon

    Az új böngésző látványos, ám rendkívül fapados. A fejlesztés ezen szakaszában ez megbocsátható, de sokat kell még dolgozni rajta, hogy valódi alternatívát jelentsen.

  • Megjelent az Opera Max 3.0

    Publikus Wi-Fi-n is képes biztonságban tartani az adatainkat, miközben folyamatosan spórol a forgalommal. Kérdés, hogy eljut-e az emberekhez?

Előzmények